Råder medlemmarna i Skåne gå kurs i yttrandefrihet
Utbilda medlemmarna i yttrandefrihet. Det rådet ger Vårdförbundet i Västerbotten till kollegerna på avdelningen i Skåne. Detta med anledning av att Västerbottens landstingsdirektör Jonas Rastad snart blir ny regiondirektör i regionen. I Västerbotten har han gjort sig känd som chefen som inte gillar att medarbetarna pratar ut i medierna.
Jonas Rastad slutar som landstingsdirektör i Västerbotten ett år och fyra månader i förtid för att den 1 december ta över som regiondirektör i Region Skåne. Redan innan han hunnit tillträda har det blivit mycket diskussioner kring hans ledarstil
Som Vårdfokus tidigare berättat har Jonas Rastad gjort sig känd som en orädd ledare med hårda nypor, men också som en chef som helst ser att medarbetarna inte diskuterar problem som uppstår inom den egna organisationen med medierna.
Kort efter att han tillträdde som landstingsdirektör i Västerbotten införde han ett generellt fotoförbud i landstingets lokaler, vilket väckte stor uppmärksamhet.
”Tyst kultur”
I ett inslag i Sveriges Radio Västerbotten har anställda i landstinget vittnat om att det finns en ”tyst kultur” inom sjukvården och om hur de utsatts för repressalier efter att ha berättat i medier om olika missförhållanden.
Charlotta Hellström, ledamot i Vårdförbundet Västerbotten, kan delvis bekräfta bilden. Hon har i sin roll som förtroendevald pratat med medlemmar som vittnat om den ”tysta kultur” som uppstått.
– Det finns mycket som vi i Vårdförbundet är överens om med Jonas Rastad, som att konflikter ska skötas internt. Men om ledningen inte lyssnar eller hanterar frågor så är det inte fel att vända sig till medierna, säger hon.
Hon anser att rädslan för att uttala sig i medierna i huvudsak beror på två saker. Dels att anställda har varit rädda för att blir straffade av arbetsgivaren, dels att de har varit rädda för vad arbetskamraterna ska tycka.
Hennes råd till medlemmarna i Skåne är att vara tydlig i kommunikationen med sin nye regiondirektör.
– Ställ gärna motfrågor till honom, fråga rakt ut vad han menar så att ni klarar ut det. Sen är det bra om alla medlemmar blir utbildade i yttrandefrihet, säger hon och rekommenderar en föreläsning om yttrandefrihet och lojalitet.
Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne, vill inte värdera de uttalanden som gjorts om Jonas Rastad i medierna.
Jag har väldigt svårt att kommentera det färrän han har satt sitt ”märke” här i Skåne. Vi får se hur det blir, säger han till Vårdfokus.
Vill lösa konflikter internt
Jonas Rastad själv säger sig inte ha velat hindra medarbetare från att kontakta medierna. Till Vårdfokus säger han att det är viktigt med meddelarfrihet, men att det viktigaste är att hantera patienterna rätt. Han förklarar också att han tycker att det är viktigt att lösa konflikter internt.
– Det är ett misslyckande om medarbetarna inte kan ventilera frågor med sina chefer utan istället känner attt de måste gå till medierna.
Hur kommenterar du medarbetarnas berättelser om repressalier?
– Jag har inte några bevis för att det har begåtts några övertramp, men vi har en organisation med 10 000 medarbetare och 300 chefer, så det har jag svårt att garantera, säger Jonas Rastad.