App som kan ge canceröverlevande barn ett bättre liv

App som kan ge canceröverlevande barn ett bättre liv
Startsidan för Give me a break - en app för barn som överlevt cancer. Foto: Högskolan Halmstad

Forskare vid Högskolan i Halmstad vann nyligen ett prestigefyllt pris för appen "Gimme a break".

4 december 2014

Appen är gjord för att aktivera barn som drabbats av cancer och ge dem sociala kontakter. Förhoppningen är att appen ska göra att de känner sig mindre ensamma och kan dela sina erfarenheter med barn i samma situation.

Det är en tvärprofessionell forskargrupp vid Högskolan i Halmstad som under tre års tid har arbetat med att utvecklat appen tillsammans med cancerdrabbade barn.

Vann innovationspris

Nyligen deltog de i Livestrong Foundations tävling ”the Big C” och vann innovationspriset i hård konkurrens med 700 bidrag från hela världen.

Varje år får 200 000 barn cancer världen över. Många behandlas framgångsrikt och kan återgå till ett normalt liv, men de behöver stöd för att hantera psykiska och sociala svårigheter i övergången till vardagslivet.

Testas nästa år

Med hjälp av appen ”Gimme a break” ska barnen kunna interagera med andra canceröverlevare. Den är uppbyggd kring lekar för barn i åldern åtta till tolv år. Det kan handla om att barnen tillsammans spelar ett spel eller gör en film. För lite äldre barn fungerar appen mer som en mötesplats och ett socialt nätverk.

Efter årsskiftet ska den första versionen testas på riktigt.

Appar för olika kategorier av patienter blir allt populärare. I dag finns över 100 000 hälsoappar. Läs mer i Vårdfokus tema om digital hälsa.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida