Bästa hälsoappen får upp fötterna på bordet

Bästa hälsoappen får upp fötterna på bordet
Det tvärvetenskapliga laget bakom vinnarappen MyFoot Diabetes. Foto: Mina Fagerfjäll.

Hjälper personer med diabetes att ta hand om sina fötter.

3 december 2014

I början av november hölls en annorlunda tillställning på Fotografiska museet i Stockholm. Under ett 24 timmar långt hackathon kämpade tolv lag bestående av sjuksköterskor, läkare, ekonomer, entreprenör, programmerare och illustratörer om första priset i finalen av APPlicera hälsa.

Tävlingen gick ut på att utveckla den bästa hälsoappen för personorienterad vård som kan göra skillnad för patienterna, och utlystes av Forum för välfärd i våras.

Förebyggande vård

Det blev MyFoot Diabetes, en app som hjälper personer med diabetes att förebygga fotsår direkt i mobilen eller på läsplattan, som vann. Appen ska hjälpa dem att enkelt göra en fotundersökning via mobilen eller plattan.

Förhoppningen är att underlätta för patienterna att själva ta hand om sina fötter på ett sätt som förebygger fotproblem och därmed minskar risken för sår och amputationer på sikt. Ett diabetessår kan kosta uppåt 50 000-100 000 kronor för sjukvården, och om det går så långt som till amputation kan det handla om 500 000 kronor

Trollar med fötterna

Det vinnande laget består bland annat av ortopedingenjörerna Ulla Hellstrand Tang och John Alnemo från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Tillsammans med webbutvecklare och en grafisk designer har de utarbetat en prototyp för MyFoot Diabetes.

– Det känns som att vi har fått ett trollspö i våra händer med den här appen. Vi kan verkligen få upp fötterna på bordet, vilket jag tror gör nytta både för patienter och personal. Jag tror att vi kan spara miljardbelopp och samtidigt bevara god livskvalitet för diabetespatienterna. Dessutom kan det kanske inspirera till appar för andra patientgrupper, säger lagledaren John Alnemo i ett pressmeddelande.

Priset består av 50 000 kronor, mentorskap under den fortsatta utvecklingen av appen och en resa till Googles huvudkontor i Dublin.

MyFoot Diabetes finns ännu inte tillgänglig för neddladdning, utan kommer att lanseras i Sverige under 2015.

Detta är MyFoot Diabetes

  • Appen fungerar som en självscreening där patienten får svara på ett antal frågor om sina fötter och med hjälp av illustrationer på vanliga fotfel peka ut sina problem.
  • Det tar cirka fem minuter att fylla i testet och med hjälp av svaren skapas en riskvärdering åt patienten.
  • Patienten får sedan råd om fotvård och lämpliga fotinlägg, samt om var närmaste vårdcentral ligger.
  • Informationen kan patienten sedan ta med till nästa besök hos sin vårdgivare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida