Vårdpersonal ger narkosläkaren stöd i upprop

Protestlista på Facebook växer snabbt. Över 3 600 personer har skrivit under.

Läkaren i det omtalade Astrid Lindgren-fallet fick endast 20 000 kronor i skadestånd från staten. Efter ett dramatiskt gripande på arbetsplatsen, en tid i häktet och en långdragen rättsprocess, friades hon från dråpmisstankar 2011.

Läkaren har berättat i både artiklar och böcker om sin utsatthet under dessa år. För att få upprättelse vände hon sig i januari till Justitiekanslern och krävde 2,9 miljoner kronor i skadestånd. Enligt ansökan var 1,5 miljoner för det psykiska lidandet anklagelsen och mediabevakningen orsakat henne och den resterande miljonen ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Kritik mot polis och åklagare

Som Vårdfokus rapporterade förra veckan var Justitiekanslern kritisk till både polis och åklagare på flera punkter, men ansåg inte att läkaren är berättigad till ett större skadestånd än 20 000 kronor.

Sjuksköterskor skriver under

Men många tycker att det svenska rättsväsendet misshandlat läkaren från början till slut. En protestlista på Facebook får många underskrifter från vårdpersonal. Både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor märks bland de som valt att skriva ut sina yrken.

Uppropet har startats av kiropraktorn Hanna Brus och bland andra biskop Caroline Krook har skrivit under för att ge läkaren stöd i hennes kamp för upprättelse.

– Jag har följt fallet och tycker att det är förfärligt hur narkosläkaren blivit behandlat. Jag ville göra något för ge henne lite glädje och styrka. Min förhoppning är att hon ska se uppropet och bli stärkt, säger initiativtagaren Hanna Brus.

Narkosläkarens advokat sa efter besvikelsen med JK:s låga skadestånd att möjligheten kvarstår att stämma staten, men något beslut om att gå vidare på det sättet är inte fattat.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida