Birgitta satsade på familjen en tid

»Mycket har ’bara blivit’ i mitt liv. Jag har fått frågan om det ena och det andra och tackat ja.«??

4 december 2009

Gittan, som Birgitta Steen kallades på sjuksköterskeskolan, bor i Valdemarsvik i sydöstra Östergötland. Hon arbetar i hemkommunen som kommunsjuksköterska med enhetsansvar, med palliativ hemsjukvård i samarbete med primärvården och med sjukvårdsrådgivningen. Hon är också delägare i ett handelsbolag som säljer en salvguide och under tio år engagerade hon sig som centerpolitiker i sociala och folkhälsofrågor både kommunalt och i landstinget.??

1969 var Birgitta inställd på att bli dis­triktssköterska. I början av 70-talet skaffade hon ett jordbruk i Gryt tillsammans med sin man. I samma veva blev hon ombedd att ta distriktssköterskejobbet där, och det gjorde hon trots att hon saknade formell behörighet. Jobbet förde henne hit och dit i Gryts vackra skärgård. Då bodde många äldre kvar i hus som numera har blivit sommarstugor.?

Birgitta och hennes bonde fick två barn och när jordbruket dessutom växte valde hon att satsa helhjärtat på familjen och företaget.?

– Jag var tvungen att välja, jag kunde inte göra allt.?

Det fanns dock ännu en faktor som påverkade beslutet, nämligen ädelreformen. ?

– Jag hade svårt att se fördelarna med reformen. Vi sjuksköterskor ansågs inte behövas i samma utsträckning som tidigare. Nu är det ju helt annorlunda, vi behövs ju, och det har alla också insett.?

Så småningom gick Gittan och hennes man åt olika håll och hon fick se sig om efter ett sjuksköterskejobb igen. Det blev äldrevården, där man numera även ger palliativ vård. ?

Jobbet i äldrevården gav idén till den salvguide, som Gittan nu producerar tillsammans med tre arbetskamrater. Många äldre har olika salvor i sina skåp och i hemtjänsten vet man inte alltid om eller hur de ska användas. Nu kan de ta fram Salvguiden och få hjälp. ??

På jubileet kände Gittan igen alla utom en. ?

– Det var himla roligt. Vi är ju duktiga tjejer allihop!

Fotnot: Salvguiden presenteras på www.femmix.se .??

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida