Utmärkelser

De har fått fler att förstå bäckenbotten

De har fått fler att förstå bäckenbotten
Emma Regberg Lundborg, Anna Skawonius och Birgitta Nordgren tog initiativ till den prisade utbildningen om bäckenbottenhälsa. Foto: Danish Sarohee.

En populär bäckenbottenutbildning på högskolenivå — som spridit ny viktig kunskap till personal i hela vårdkedjan — får nu Region Stockholms Gyllene äpplet. Ett pris till lokala initiativ som förbättrar vården.

12 februari 2020

Högskolekursen ”Bäckenbottenhälsa – prevention och rehabilitering” är en kurs på 7,5 högskolepoäng som ges vid Karolinska institutet i Stockholm.

Initiativtagarna är tre fysioterapeuter som reagerat på vårdens bristande kunskap och bemötande när det kommer till bäckenbottenhälsa och att det finns så få mottagningar i öppenvården att hänvisa patienter till.

Oftast är patienterna kvinnor. En del har endometrios som kan ge smärta vid mens och samlag. Men de flesta har oupptäckta eller felläkta förlossningsskador.

För lite kunskap

– De kvinnor som kommer till oss har inte kunnat få den hjälp de behöver i primärvården. De kan berätta att de fått höra att den här typen av problem får man räkna med efter en graviditet, eller att de inte har något fel, säger en av pristagarna, Emma Regberg Lundborg, i ett pressmeddelande.

Att många i vården vill förbättra sin kunskap om bäckenbotten visar söktrycket till kursen. Till höstterminen var det över trehundra sökande till 24 platser. Inför vårterminen 2021 kommer kursen att vara sökbar på nytt och nu i vår ges den som uppdragsutbildning.

I Stockholm har en hel del barnmorskor i eftervården fått möjlighet att gå kursen, tillsammans med läkare och fysioterapeuter. Mixen av kompetenser har gett ett extra värde, enligt arrangörerna. Deltagarna har lärt sig av varandra och upptäckt skillnader i tillvägagångssätt när de undersöker kvinnor med bäckenbottenproblem.

Hitta musklerna

Att undersöka muskulaturen i bäckenbotten för att avgöra om musklerna fungerar som de ska, har varit en viktig del av utbildningen. Här har fysioterapeuternas expertkunskap kommit till nytta. Andra föreläsare på utbildningen har varit barnmorskor och läkare.

Anna-Ida Eliasson, Ann-Louise Leiby, Evalena Sandh, Katrin Rimsby och Anna Ericson från osteoporosteamet i Norrtälje. Foto: Danish Sarohee

Gyllene Äpplets andrapris går till det uppmärksammade och prisade osteoporosteamet vid Norrtälje sjukhus. Osteoporos, som innebär att skelettet succesivt försvagas, är en vanlig sjukdom. I Sverige är enligt beräkningar varannan kvinna och var fjärde man över 50 år att drabbad. Samtidigt är sjukdomen både underdiagnostiserad och underbehandlad.

I Norrtälje har osteoporosteamet utvecklat ett strukturerat sätt att jobba på för att hitta och fånga upp patienter som drabbats av frakturer, för att riskbedöma, utreda och behandla innan de drabbas av en ny fraktur.

– Målet i år är att fånga upp och behandla inneliggande patienter med osteoporos innan de åker hem. På det tjänar vi både tid och lidanden, säger en av pristagarna, Katrin Rimsby, i ett pressmeddelande.

Ketchup och bakterier

Priset Gyllene Äpplet har också ett hedersomnämnande, som den här gången går till ”Ketchupgruppen”, en grupp sjuksköterskor på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge som gjort Karolinskas mest delade film i sociala medier.

Genom att använda sig av ketchup, övertygande skådespeleri och dramatisk musik lyckas de visa på ett tydligt vis hur viktigt det är att följa basala kläd- och hygienrutiner för att inte sprida bakterier.

Insikten om att stress och nonchalans ofta ligger bakom slarv med hygienen fick sjuksköterskorna att vilja göra något. De fick idén till filmen ”Om bakterier vore synliga” under kurs som handlade om hur du kan angripa problem på ett hållbart sätt.

– För att verkligen nå ut med hur viktiga hygienrutinerna är beslutade vi oss för att använda humor, berättar sjuksköterskan Frida Magnesved.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida