Ytterligare en sen abort på grund av felaktigt testresultat

Två gånger gav graviditetstesterna felaktiga svar och den unga kvinnan var tvungen att genomgå en sen abort. Nu anmäler sjukhuset i Varberg händelsen till Socialstyrelsen.

Vårdfokus har tidigare skrivit om att minst en kvinna tros ha tvingats till sen abort på grund av felaktiga graviditetstester. Det är en produktionsserie av typen Analyz hCG 500 som har dragits tillbaka av leverantören för att de har visat sig ge falska negativa svar.

Den här gången gäller det en ung kvinna som misstänkte att hon var gravid och i början av året tog kontakt med en ungdomsmottagning. Vid två tillfällen gjorde hon testerna, och vid båda tillfällena visade de negativt resultat.

I mars fick personalen på mottagningen veta att testet inte var tillförlitligt. Man tog kontakt med kvinnan och erbjöd en ny tid, men av olika anledningar kom hon inte förrän i maj och då hade graviditeten gått så långt att en medicinsk abort inte var möjlig.

Ett psykiskt trauma

Ingreppet gjordes på Hallands sjukhus i Varberg, där chefläkaren nu gör en anmälan enligt lex Maria till Socialstyrelsen.

– De felaktiga provsvaren har lett till stort psykiskt lidande för en ung kvinna som fortfarande är präglad av detta trauma, säger chefläkaren Christer Allenmark.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida