Nya rekommendationer om preventivmedel

Nya rekommendationer om preventivmedel
Kopparspiral, hormonspiral och p-stav skyddar effektivast från en oönskad graviditet. Arkivbild: RFSU

Läkemedelsverket bedömer att spiral är bra preventivmetod även för kvinnor som inte varit gravida.

Läkemedelsverkets uppdaterade rekommendationer bygger på nya forskningsresultat och riktar sig till barnmorskor och läkare som arbetar med preventivmedelsrådgivning.

Spiral förstahandsalternativ

Koppar- och hormonspiral ger ett mycket högt graviditetsskydd under hela användningstiden. Spiral kan därför vara ett förstahandsalternativ till de flesta kvinnor som önskar en långverkande preventivmetod. De kan användas även av kvinnor som inte varit gravida, skriver Läkemedelsverket.

Rekommendationerna tar upp vilka p-medel som kan vara lämpliga i olika åldrar och i olika livssituationer, som efter förlossning och abort, vid sjukdomar och viss läkemedelsanvändning.

Risk för blodpropp

På senare tid har det kommit fram ny forskning om riskerna för blodpropp med kombinerade hormonella preventivmetoder. Därför rekommenderar Läkemedelsverket att preparat som innehåller levonorgestrel, norgestimat eller noretisteron används i första hand eftersom de innebär lägst risk.

Nyligen blev det känt att effekten av akut p-piller avtar med stigande bmi men Läkemedelsverket konstaterar att det inte finns några skäl att avråda kvinnor med högt bmi från att använda dem. Förutom att sätta in kopparspiral är akut p-piller den enda metod som kan förhindra graviditet efter ett oskyddat samlag.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida