vaccination

Alla gravida kan få vaccin mot covid-19

Alla gravida kan få vaccin mot covid-19
Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla gravida i Sverige erbjuds vaccin mot covid-19. Foto: Getty images

Gravida och foster löper inte större risk för biverkningar än andra som vaccineras mot covid-19. Det bedömer Folkhälsomyndigheten, som nu rekommenderar att alla gravida erbjuds vaccin.

Tidigare har Folkhälsomyndigheten inte rekommenderat att gravida förutom de med riskfaktorer skulle vaccineras, eftersom kunskapsläget var lågt. Men i dag är läget ett annat. I till exempel en amerikansk säkerhetsuppföljning om drygt 35 000 vaccinerade gravida, som myndigheten tagit del av, upptäcktes inga negativa följder för vare sig kvinnorna eller fostren.

Inte heller de studier som legat till grund för godkännandena av vaccinerna, eller andra säkerhetsuppföljningar, visar någon ökad risk för biverkningar för gravida jämfört med andra personer. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Efter dialog med bland andra Läkemedelsverket, Svenska barnmorskeförbundet och Svensk förening för obsterik och gynekologi, rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att covidvaccin erbjuds till alla gravida.

Gravida med gravidriskfaktorer, som bmi över 30 eller som är äldre än 35 år, ingår som tidigare i fas tre. Övriga gravida vaccineras efter ålder i fas fyra. Men rekommendationen är att vaccinet tas först efter graviditetsvecka 12, eftersom skyddsbehovet är störst i slutet av graviditeten. De mRNA-vaccin som i dag ges till personer under 65 år är godkända också för gravida, under hela graviditeten.

Även USA, Kanada, Israel, Belgien och Storbritannien rekommenderar att alla gravida får vaccin.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida