Student

”Arbetsgivare tänjer på gränserna”

”Arbetsgivare tänjer på gränserna”
Nadja Ståhl, ordförande för Vårdförbundet student, uppmanar studenter att tänka över vilka delegeringar de tar på sig i sommar. Foto: Daniel Holmgren

Behovet av vårdpersonal i sommar gör att arbetsgivare delegerar fler arbetsuppgifter till studenter – sjuksköterskejobb som inte borde göras utan legitimation, anser Vårdförbundet Student.

– Det var ett sug efter studenter som arbetskraft även innan. Men det jag märker nu är att studenter verkar få delegation på att göra fler saker, säger Nadja Ståhl, ordförande för Vårdförbundet Student.

Det tydligaste exemplet tycker hon är arbetsgivare som låter studenter vaccinera mot covid-19. Men hon har även sett utökad delegering i arbetsbeskrivningar för studenter i termin 5 och 6, som ska jobba på vårdavdelningar i sommar. Det kan handla om att sätta pvk. Att ansvara för att medicin delas ut vid rätt tidpunkt.

Nadja Ståhl, ordförande för Vårdförbundet Student. Foto: Jenny Kallin

Hennes kritik handlar först och främst om risken att patienter drabbas. Hon tänker också på studenterna, att de kan få en dålig start i yrket och ytterst riskerar sin legitimation om något händer patienterna de vårdar.

– Men det handlar också om en nedvärdering av vår profession, som vi studenter ska värna om, säger Nadja Ståhl.

Oro inför sommaren

Hon är orolig för hur sommaren kommer att bli, att olegitimerade studenter och nyexaminerade kommer att kastas ut i verkligheten med alldeles för mycket ansvar och för lite stöd från erfarna kollegor.

Men egentligen är det arbetsgivarna som borde oroa sig, säger hon. För om nya och oerfarna får en dålig start är det inte säkert att de vill fortsätta eller komma tillbaka till just den arbetsplatsen. Risken finns också att nya i yrket lämnar vården helt.

Fundera en extra gång

Nadja Ståhl uppmanar studenter att noga överväga vilka delegeringar de tar på sig i sommar. För det är inte säkert att arbetsgivarna har studenternas bästa för ögonen, säger hon.

– Arbetsgivare verkar försöka gena och tänja på gränserna på grund av sjuksköterskebristen. Som jag ser det utnyttjar arbetsgivarna hungriga studenter, som är ute efter att lära sig så mycket som möjligt, för att lösa en del av bemanningskrisen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida