Lyssningstips

Barnmorskan Asabea Britton sommarpratar i P1

Barnmorskan Asabea Britton sommarpratar i P1
Att fråga göra ett sommarprogram i P1 känns stort, ärofyllt och riktigt nervöst, säger Asabea Britton. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Hennes man har gjort det - och hennes mamma. Nu är det barnmorskan Asabea Brittons tur att vara sommarvärd i P1. Dagens program kommer att handla om bland det om största man kan vara med om: att bära och föda barn.

För sju år sedan delade mamma Hannah Akuffo, professor i parasitologi, med sig av sin livsresa från Ghana via London till Sverige i sitt sommarprat. Förra året berättade maken och författaren Amat Levin om svart historia, varför den varit undertryckt och vad den kan lära oss om idag.

I dag debuterar Asabea Britton som sommarvärd i Sveriges Radio. Hon är barnmorskan som brinner för att folkbilda om kvinnors och barns hälsa i samband med graviditet och förlossning. Hennes främsta kanal för att nå ut är Instagram, där hon har drygt 87 000 följare. Tillsammans med sin syster, sjuksköterskan Opokua Britton, har hon skrivit en bok om graviditet och de står också bakom podden Okrystat.

Asabea Britton arbetar på en barnmorskemottagning i Stockholm och även privat med förlossningsförberedande kurser och förlossningsrädsla. 

Vad ska du prata om?

– Bland det största man kan vara med om – att bära och föda barn. Jag ska prata om olika sätt att se på den resan, hur vi kanske behöver ändra synen på den och på vilka som är experterna på det. 

Vem ser du själv fram emot att lyssna på i sommar?

– Det är många jag inte har koll på tyvärr så det blir till att chansa lite. Men en jag planerar att lyssna på är Eva Armini, lyssnarnas sommarvärd. Tycker hennes historia lät otrolig. 

Vem skulle du vilja fick sommarprata nästa år?

– Nu när vi kommer vara tre i familjen som sommarpratat hade det varit kul att fortsätta den traditionen. Min pappa, Sven Britton, sitter på otroliga historier som jag hade velat höra i ett sommarprat. Men om vi ska skippa nepotismen så skulle jag säga Märta Cullhed, en barnmorska som inspirerar mig mycket. Eller Gudrun Abascal, allas vår barnmorskeguru. Eller min vän Joanna Lemnelius bakom barnklädesmärket Mixed grill Banjul. 

Vad gör du annars i sommar?

– Jag ska vara ledig med min familj och ta dagen som den kommer. Vi har väldigt få fasta planer, men vi ska våldgästa olika familjemedlemmars lantställen och äta minst en glass om dagen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida