Besvikna sjuksköterskor lämnar Östersunds sjukhus

Besvikna sjuksköterskor lämnar Östersunds sjukhus
Sjuksköterskan Maria Möller är en av få erfarna som hittills valt att stanna kvar. "Någon måste slåss", säger hon. Bild: Privat

Efter regionledningens hårda tag flyr nu sjuksköterskorna från sjukhuset. Bara på kirurgkliniken har 23 sjuksköterskor sagt upp sig. De som jobbar kvar har lägre ob och måste jobba varannan helg.

Maria Möller är arg och frustrerad. Hon stortrivs egentligen med sitt arbete på kirurgisk vårdavdelning, och har varit med och utvecklat en palliativ avdelning. Men sedan april har regionledningen slopat sjuksköterskors och undersköterskors arbetstidsmodell. Missnöjet har brett ut sig och resultatet har blivit att Maria Möllers kolleger har sagt upp sig på löpande band den här våren och sommaren.

Nu har 33 personer sagt upp sig, varav 23 är sjuksköterskor. Cheferna bedömer att av dem är det 12 som slutar på grund av missnöje med arbetstider och ob-ersättning. Men Maria Möller bedömer att det är betydligt fler.

– Det är så gott som alla. Ilska över hur personalen hanteras ligger bakom även de som söker sig till utbildningar eller väljer att inte komma tillbaka efter föräldraledigheter. Rörlighet är naturligt, men dessa val har tvingats fram i förtid. Senast idag sa en urologsjuksköterska upp sig. Jag är så ledsen över det att jag gråter. Nu kan ingen urologi ordentligt, säger Maria Möller.

”Inte patientsäker vård”

Hon förklarar att försämringarna för vårdpersonalen kommit i omgångar.

– Vi ska jobba mer för sämre lön. Nu går folk inte med på det längre. Vi är underbemannade och har fått fler patienter per sjuksköterska. Det är inte längre patientsäkert. Det visar många studier där sjuksköterskor ansvarar för fler än sex patienter.

Hon har varit anställd sedan 2013 och är en av ytterst få erfarna sjuksköterskor som är kvar. Av de som finns kvar är nästan alla nya, och Maria Möller berättar att det är så rörigt att det inte går en dag utan att någon av dem gråter.

Ännu valt att stanna

Hon har hittills valt att stanna kvar för att hon alltid tyckt att själva arbetet är så givande och intressant.

– Jag tänker att någon måste stanna kvar och slåss. Alla kan inte fly, även om jag har full förståelse för de som ger upp. Vi är så besvikna på regionledningen. Vi har bjudit in dem till kliniköverskridande möten, men inte fått svar på mailen, säger hon.

Hon påpekar att sjukhuset blöder personal och kompetens på alla avdelningar, inte bara på kirurgen. Vårdförbundets ordförande i Jämtland Härjedalen, Roger Bergebo bedömer att sjukhuset förlorat mellan 60 och 100 sjuksköterskor det senaste halvåret.

Facket ville se kortare arbetstid

– Mörkret faller över Östersunds sjukhus. Det är hemskt vad mycket kompetens regionen förlorar. Våra medlemmar orkar inte längre. De jobbar hårt, ofta treskift, och behöver mer tid för återhämtning. Vi krävde det när avtalen sades upp, men fick inget gehör alls, säger han.

Vid årsskiftet kom beslutet att säga upp de olika arbetstidsmodeller som fanns på Östersunds sjukhus tidigare. Bakgrunden är det miljardunderskott regionen dras med. Kreditföretaget Kommuninvest hade dessutom nekat regionen att ta mer lån.

Skulle kapa kostnader

Nya krafter har anställts i regionledningen, med hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist i spetsen, med uppdrag att kapa kostnader. Ett av stegen blev alltså att säga upp de upp till sex olika arbetstidsmodeller som fanns, och gå över till det nationella kollektivavtalet, och dess allmänna bestämmelser.

Med kirurgens tidigare arbetstidsmodell kunde personalen styra sin ersättning för obekväm arbetstid själva. Exempelvis var det mer ob-tillägg på helgnätterna än andra nätter. Dessutom var arbetstidsmåttet lägre.

– Jag förlorar 4000 kronor den här månaden, jämfört med de tidigare ersättningarna. Jag har själv valt att jobba alla helger för att det passar mig att ha mer ledig tid i veckorna. Det handlar om mycket pengar för oss sjuksköterskor och vi har inte längre någon arbetstidsförkortning. Det blir väldigt slitigt i vårt jobb, säger Maria Möller.

Brist på kommunikation

Hon menar att de, precis som andra i samhället, behöver få en skälig lön att leva på och inga försämringar.

Hon tycker att det värsta har varit bristen på kommunikation och respekt.

– Vi har inte blivit lyssnade på när vi uttryckt vår frustration. Det har gällt allt från den hårda belastningen, risken att folk slutar, och även hur det här kommer att drabba vården och invånarna.

Hon oroar sig för vilken typ av kirurgisk vård de ska välja bort till hösten. Vårdförbundets Roger Bergebo oroar sig även för kapaciteten på medicin och  ortopeden, som också förlorar många sjuksköterskor nu.

– Det är en fruktansvärd situation på hela sjukhuset. Bara på akuten har 15 sjuksköterskor sagt upp sig, och på iva har sex iva-sjuksköterskor sagt upp sig. Jag har arbetat fackligt i Vårdförbundets styrelse här sedan 2012, men aldrig tidigare känt mig oroad för hur vi ska klara vården på det här sättet, säger han.

Modeller ansågs orättvisa

Både han och Maria Möller är irriterade på att arbetsgivaren uttryckt att en annan orsak till att arbetstidsmodellerna skrotades var att de var olika på exempelvis iva och vårdavdelningarna – och därför orättvisa.

– Men det blir ju ingen rättvisa för att det blir dåligt för alla, säger Roger Bergebo.

– Det var ingen i personalen som tyckte att det var orättvist, fortsätter Maria Möller.

Områdeschefen på kirurgen, Anna Warg, tycker att de försökt kommunicera om frågorna hela tiden.

– Jag har alltid försökt samla personalen för information. Det har varit ett svårt läge då det har varit flera saker under några års tid. Ekonomin har varit extremt ansträngd. Det har varit diskussion om bemanningsnorm, helgtjänstgöring och arbetstidsmodell.

Hon förstår att sjuksköterskor och undersköterskor känner sig utsatta. De har fått fler patienter att ta hand om då bemanningsnormen nu är 7 patienter per sjuksköterska dagtid och 8-9 kvällstid och 14 natt.

– Jag är stolt över kirurgens sjuksköterskor och undersköterskor. De har ett jäkla driv och är frispråkiga. Vi måste hjälpas åt. Nu är vi i ett stålbad, många uttrycker att det måste finnas pengar att spara i administrationen. Jag kan inte avgöra det, men vet att även administrationen har besparingskrav.

Kan inte öppna alla vårdplatser

Hon tycker själv att det är pressande att de inte får ett slutdatum på hur länge de behöver kämpa och bita ihop. Än syns ingen lösning på det stora ekonomiska underskottet i regionen.

Hur ska ni klara vårdskulden, med ingrepp som ställts in under covidkrisen?

– Vi kommer inte att kunna öppna vårdplatserna för fullt. Jag är orolig för hur vi ska kunna bedriva kirurgin. Vi tittar på bemanningen och kommer att behöva skära ned. Vi har också tappat kompetens, så den här puckeln vi har att hantera, jag vet inte om vi kan det. I alla fall inte kortsiktigt, säger Anna Warg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida