röntgensjuksköterskans dag

De coachar och styr MR-undersökningar på distans

De coachar och styr MR-undersökningar på distans
Röntgensjuksköterskorna i Piteå är utbildade i att guida och styra MR-undersökningar på distans. Här ser vi Johanna Keskitalo med kollegan Anneli Lilja. Foto: Jenny Narvesjö

Från en virtuell cockpit kan röntgensjuksköterskan Johanna Keskitalo och kollegorna i Piteå koppla upp sig mot MR-kameran i Kalix. De fungerar som lärare och stöd men kan också köra hela undersökningar på distans.

Efter många politiska turer och lång väntan fick sjukhuset i Kalix sin efterlängtade magnetkamera i november 2020. Ett problem i början var tillgången på erfaren personal, endast en av röntgensjuksköterskorna på sjukhuset hade tidigare erfarenhet av MR-undersökningar. Personalen fick åka till Piteå i omgångar för utbildning, men det fanns ett behov av fortlöpande stöttning.

Lösningen blev en mjukvara som gör det möjligt att fjärrstyra magnetkameror. Något som Region Norrbotten var först med i landet. Eftersom sjukhuset i Piteå har en likadan MR-kamera, och dessutom ansvarar för att ta fram region-
gemensamma undersökningsprotokoll, var det naturligt att personalen där skulle stötta kollegorna i Kalix.

Snabb utveckling

Johanna Keskitalo, röntgensjuksköterska i Piteå, berättar att det inledningsvis var avsatt tid varje dag för coachning. I dag räcker det med en stående tid per vecka, som ofta används för mer avancerade undersökningar.

– Kollegorna i Kalix har utvecklats snabbt. När vi finns med som stöd och trygghet vågar de prova mer själva. Flera av dem klarar det mesta på egen hand och kan sedan sprida kunskapen. Några har till och med börjat träna på hjärtundersökningar, som är bland de svåraste undersökningarna, säger Johanna Keskitalo.

Gemensam utbildning

Ibland blir det spontana samtal från Kalix, när någon kört fast eller känner sig osäker. Ofta räcker det med vägledning över telefon. Men vid de svårare fallen, som bokas i förväg, går röntgensjuksköterskorna i Piteå in i en virtuell cockpit. På sina skärmar ser de samma saker som personalen i Kalix. De ser även MR-kameran och patienten.

Johanna Keskitalo
Johanna Keskitalo, röntgensjuksköterska. Foto: Jenny Narvesjö

– Oftast vill röntgensjuksköterskorna i Kalix köra undersökningen själva. Då sitter vi med som stöd, kanske ger några tips. När de provar något helt nytt, eller känner sig osäkra, kan vi göra hela undersökningen samtidigt som vi förklarar vad vi gör. Vid sådana tillfällen kan flera röntgensjuksköterskor i Kalix vara med. Det blir som ett gemensamt utbildningstillfälle, säger Johanna Keskitalo.

Inför de planerade undersökningarna läser både röntgensjuksköterskorna i Kalix och Piteå på om patienten, ser till att vald undersökningsmetod stämmer överens med remissen. Personalen på plats i Kalix ansvarar sedan för säkerhet, förberedelser och hela undersökningen. Röntgensjuksköterskorna som är med via fjärrstyrning ansvarar för att bilderna som man är delaktig i blir bra.

Mer samarbete över länet

Det finns även möjlighet att koppla upp sig mot en av MR-kamerorna på Sunderbyns sjukhus, men det sker inte lika ofta eftersom personalen där är erfaren.

– Men även vi som har jobbat länge med MR kan ibland behöva någon att bolla med. Tekniken gör att vi kommer närmare varandra, vi har fått ett helt annat samarbete och en mer regelbunden kontakt med varandra över hela länet. Något som tidigare var svårt med tanke på de stora avstånden, säger Johanna Keskitalo.

Framför allt har tekniken möjliggjort MR-kameran i Kalix. Den innebär att patienterna slipper långa och jobbiga resor. I framtiden blir det kanske även en kamera i Kiruna, med Kiruna nya sjukhus.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida