Ledarskap

De kräver bättre introduktion för nya vårdchefer

De kräver bättre introduktion för nya vårdchefer
Jenny Nyberg är ny ordförande i Vårdförbundet Chef och avdelningschef i Region Dalarna. Foto: Privat, Getty Images

I förra veckan bildades en ny chefsförening inom Vårdförbundet. "Vi behöver sätta chefernas förutsättningar i fokus. Vi leder vården och vi har stora utmaningar", säger Jenny Nyberg, avdelningschef i Region Dalarna och ordförande för Vårdförbundet Chef.

Frågan om en chefsförening har varit uppe flera gånger på Vårdförbundets agenda. Nu har beslutet på senaste kongressen blivit verklighet, och plattformen Vårdförbundet chef har skapats för de 4 400 chefsmedlemmarna.

Jenny Nyberg, som har varit med i uppstarten, har valts till ny ordförande.

– Vi ska först fokusera på att träffa chefsmedlemmar runt om i landet och inhämta synpunkter och förväntningar. Vi har en väldigt kompetent styrelse och det ger också goda förutsättningar för oss att lyfta våra frågor.

En verksamhetsplanering är på gång i den nybildade föreningen och snart ska mål och prioriteringar spikas för nästa år, förklarar Jenny Nyberg. Föreningen har formulerat fyra områden som står i fokus för verksamheten.

Fyra områden i fokus

  • Ett chefs- och ledaruppdrag med rimliga förutsättningar.
  • En hälsosam arbetsmiljö för såväl chefer som medarbetare.
  • Ett chefsnätverk för stöd, utveckling och inspiration.
  • Ett chefs- och ledaruppdrag som aktivt deltar i viktiga frågor för att leda vården i rätt riktning vid omställningar inom hälso- och sjukvården.

Enligt Jenny Nyberg ser förutsättningarna väldigt olika ut för chefer runt om i landet, och så även inom föreningen. Men det finns frågor som hon redan nu ser behöver lyftas generellt.

– Det finns till exempel väldiga utmaningar för nya chefer att få en bra introduktion i sitt arbete. Det är något vi behöver titta på.

Vad ser du mest fram emot?

– Det blir jättespännande att börja arbeta tillsammans och sätta en agenda. Vi måste också ut på arenorna och tala om vad vi kan göra för våra medlemmar.

Anette Grahn, som Vårdfokus tidigare intervjuat om chefsföreningen, har valts till vice ordförande.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida