Fackligt

Hon startar nytt nätverk: ”Det finns kraft och energi hos unga i Vårdförbundet”

Hon startar nytt nätverk: ”Det finns kraft och energi hos unga i Vårdförbundet”
Sophia Godau, ledamot i Vårdförbundets styrelse, på nätverksträff för unga förbundsmedlemmar. Foto: Sophia Godau

Nu startar Vårdförbundet ett nätverk för medlemmar under 35 år. I spetsen för det står biomedicinska analytikern Sophia Godau. På första träffen stod karriär, ledarskap och villkor på agendan.

Sophia Godau är upprymd av all energi och gemenskap som fanns i rummet på Vårdförbundet första träff för unga i helgen i Stockholm.

– Det var en känsla av att vara starka tillsammans. Känslan sa ”vi är unga och vi vill ta ansvar”. Men också stå upp för våra villkor. Det var nästan en känsla av revolt, vilket var härligt.

Sophia Godau är själv biomedicinsk analytiker, 27 år och ledamot i Vårdförbundets styrelse. Hon startar nätverket för att lyfta det engagemang hon ser hos unga i förbundets fyra yrkesgrupper.

– Jag ville testa vad som händer om vi går ihop och bildar ett nätverk. Mitt mål är att unga ska kunna spegla sig i varandra, och hitta nya vägar för sitt engagemang.

En tredjedel under 35 år

En tredjedel av Vårdförbundets medlemmar är under 35 år, och en tredjedel av de förtroendevalda på arbetsplatserna är också under 35 år.

– Vi kan få en jättekraft om den tredjedelen får utrymme att driva de frågorna som är viktiga för dem. De frågorna går dessutom i linje med Vårdförbundets.

Platserna till den första träffen gick åt i rasande fart.

– Det är jättekul, så vi kommer fortsätta. Vi ska hitta sätt att fler kan träffas digitalt och fysiskt framöver.

På första träffen ingick en föreläsning om ledarskap, en paneldiskussion om karriär och en workshop för att definierade vilka frågor nätverket ska prioritera.

– Vi kom fram till att det är att utveckla och forma vårdens framtid. Det är så spännande! Vi vill kunna arbeta på ett sätt som bäst gynnar patienter i vården och medborgarna i stort. I kombination med personlig utveckling och gemenskap.

Mänskliga rättigheter

De viktigaste områden som valdes ut var sociala frågor, rättvisa och mänskliga rättigheter. Tätt följda av ett jämställt yrkesliv med goda villkor och bra arbetsmiljö.

Sophia Godau berättar att unga i vårdyrken inte accepterar att det är en motsättning att få möjlighet till återhämtning och att samtidigt få utvecklas på jobbet.

– Det är självklart att man ska ha fritid, utrymme för sociala kontakter och samtidigt kunna göra karriär. Arbetstidsförkortning var också en återkommande punkt och är en stor fråga i Vårdförbundet just nu.

Lön och arbetsmiljö i fokus

I gruppen fanns en medvetenhet om att vara eftertraktad på arbetsmarknaden för sin höga kompetens. Lön, arbetsmiljö och jämställdhet återkom i diskussionerna.

– Vi köper inte vilka villkor som helst och väljer bort arbetsgivare som saknar bra villkor, löneutveckling och karriärmöjligheter. Vi säger ”jag tar min kompetens dit där jag får bra villkor”. Jag hörde också att det finns en risk att annars stannar inte unga kvar i vården.

Flera i det nya nätverket har tagit steget över till hyrbranschen.

– De väljer att bli konsulter för att arbetsmiljön och lönen är för dålig. Dessutom vill de ha mer flexibilitet i arbetstiderna och kunna välja hur mycket de arbetar.

Ungefär hälften i nätverket engagerade sig redan i de utvalda frågorna, antingen fackligt eller i en annan form.

– Det här är också Vårdförbundets frågor, så jag ser bara en otrolig potential om den andra hälften vill engagera sig på något sätt. Alla unga känner inte för att bli förtroendevalda. Då kan det här vara rätt forum.

Stort intresse märktes för föreläsningen om ledarskap och paneldiskussionen om karriär och framtidens arbetsmarknad.

– I våra yrken behöver du inte vara chef för att vara ledare. Vi leder omvårdnadsarbete och kvalitetsutvecklingen dagligen.

– Unga vuxna i dag beskrivs ofta som individualister på ett negativt sätt. Jag delar inte det. Karriären är viktig och man står upp för sig själv, och köper inte dåliga villkor och dålig arbetsmiljö. Vår generation offrar inte sin hälsa för jobbet. Samtidigt är man positiv till fackförbund.

Sophia Godau själv arbetar som ”lab coordinator” på Karolinska institutet. Hon har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och politik. Efter några år i ledande roller inom Vårdförbundets studentorganisation valdes hon 2022 in i Vårdförbundets styrelse.

– Jag hade en lite stökig uppväxt. Jag tog mig ifrån det och började plugga vid universitetet i Sundsvall. Där kände jag mycket potential och energi inom mig. Jag sökte en gemenskap för att driva viktiga frågor och hittade den i Vårdförbundet.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida