Bemanning

”Det här får inte bli det nya normala”

”Det här får inte bli det nya normala”
Fler avdelningar utöver intensiven på St Görans sjukhus kan komma att bli aktuella för 12,5-timmars pass i sommar.

På St Görans sjukhus arbetar sjuksköterskor på intensiven 12,5-timmarspass. Men Vårdförbundet har inte gått med på att skriva kollektivavtal. ”Den här lösningen vill vi inte ha”, säger Caspar Lindgren, vice ordförande Capio Vårdförbundet.

St Görans sjukhus i Stockholm har under pandemin inte lyckats få ihop bemanningen på intensiv- och intermediäravdelningarna. För att lösa den tunga situationen har sjuksköterskor och iva-sjuksköterskor på avdelningarna periodvis arbetat på krislägesavtalet, med 12,5-timmarspass och långa arbetsveckor.

Men sedan i våras förekommer också lika långa arbetspass utanför krislägesavtalet.

Caspar Lindgren, förtroendevald på St Görans sjukhus, och vice ordförande i Vårdförbundets Capioavdelning.

– Vi har inte tecknat kollektiv avtal om det. Det får bygga på frivillighet och är en möjlighet arbetsgivaren har utifrån rättigheten att leda och fördela arbetet, säger Caspar Lindgren, förtroendevald för Vårdförbundet på St Göran och vice ordförande i Vårdförbundets nationella Capioavdelning.

Hårt jobb för att få ledigt

På många håll i landet eftersträvar arbetsgivarna att kunna ge vårdens medarbetare fyra veckors sammanhängade semester i år, vilket Vårdfokus tidigare berättat om. Men lösningen på flera håll är att personalen i tjänst jobbar många och långa pass. Att det blir hårt jobb både före och efter den efterlängtade semestern.

Vårdfokus har bland annat rapporterat om att Akademiska sjukhuset i Uppsala infört maratonlånga arbetspass på 12,5 timmar för att klara sommarens bemanning.

– Det här är inte den lösning på bemanningsproblemen som vi vill ha. Hade man haft tillräckligt med personal hade detta inte behövts, säger Caspar Lindgren.

Men att arbeta enligt krislägesavtalet skulle vara en ännu sämre lösning, anser han, eftersom det ger så lite vila och återhämtning. Nu får iva-sjuksköterskor och sjuksköterskor behålla sin normala veckoarbetstid. Och Caspar Lindgrens uppfattning är att arbetsgivaren betalar en rimlig ersättning per pass på mellan 2 000 och 2 600 kronor beroende på tid och veckodag.

Används mer och mer

Men nu diskuteras långpassen även som en sommarlösning för anställda på sjukhusets vårdavdelningar – och med sämre villkor.

– I det förslag arbetsgivaren presenterat för oss har de velat sänka ersättningen. Det har vi framfört är olämpligt, att värdera arbetet olika från arbetsgivarens håll. Arbetsgivaren har inte specificerat vilka enheter det kan handla om än, säger han.

Det Vårdförbundet på St Görans sjukhus hört hittills är att medarbetarna ska få sammanhållen semester i år. Men det erbjuds bonus för extrapass och det går att sälja semesterveckor.

– Det är inget jag rekommenderar och inget Vårdförbundet står bakom. Mina kollegor behöver ha sin ledighet. Det senaste året har alla arbetat extra hårt.

Orolig för framtiden

Att de långa arbetspassen, inspirerade av krislägesavtalets maratonpass, smugit sig in i verksamhetens planering ser han på med stor oro.

– Det finns en risk att den här situationen används och blir praxis. Vi har varit väldigt tydliga med att påpeka att det är pandemirelaterat och vid mbl att det förs in i protokollen. Det här är inget som ska användas för att lösa problem med sommarsemestrar, säger Caspar Lindgren.

Han har hört från Vårdförbundets förtroendevalda i olika delar av landet att St Göran nämns som en referens från arbetsgivarhåll. Men han vill vara tydligt med att det här inte är någon lösning Vårdförbundet på St Göran vi vill ha.

– Vi har inte gått med på att skriva kollektivavtal.

Långpass ersättning på St Göran

  • Ersättningen för  12,5-timmarspass på iva- och intermediäravdelning är 2 300 kronor för dagpass, 2 500 för nattpass och 2 700 för helgpass.
  • För andra avdelningar föreslås motsvarande tidspass ersättas med 1600, 1800 och 2000 kronor.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida