Löneförhandling

Experten om första lönen: Sälj dig inte för billigt

Experten om första lönen: Sälj dig inte för billigt
Första lönen är viktig, men löneutveckling är viktigare. Arkivbild: Mostphotos

Snart färdig och på väg ut i yrkeslivet? Något många grubblar över då är lönen. Här ställer Vårdfokus tre vanliga lönefrågor till Vårdförbundets centrala ombudsman Alma Kastlander.

När är ett bra läge att prata lön?

– Vi borde prata lön oftare! Med vänner, bekanta men naturligtvis också Vårdförbundet Direkts lönecoacher som kan peppa och stötta. Innan intervjun är det bra att kontakta den fackligt förtroendevalda för att få en bild av arbetsplatsens löneläge, möjligheten till löneutveckling och karriär. Övergripande lönestatistik hittar du i Vårdförbundets lönesnurra. Du kan också ställa frågor i olika Facebookgrupper där lön diskuteras bland vårdanställda.

Alma Kastlander är central ombudsman på Vårdförbundet och van vid att förhandla med arbetsgivare. Foto: Ulf Huett

– Under intervjun kan du fråga om löneläge och utvecklingsmöjligheter, men undvika att ge ett löneanspråk innan du vet om arbetsgivaren vill gå vidare. När du fått ett erbjudande är det dags att löneförhandla på riktigt.

Vilka misstag ska jag undvika när jag löneförhandlar?

– Sälj dig inte för billigt eller till första bästa arbetsgivare som visar intresse – din kompetens är eftertraktad. Tänk också på att en bra förstalön inte är en garanti för fortsatt god löneutveckling. Be arbetsgivaren berätta hur möjligheterna till lönekarriär ser ut i takt med ökad erfarenhet och hur kompetensutveckling och specialistutbildning påverkar löneutvecklingen.

Vad bör en nyexaminerad sjuksköterska, röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker tjäna, minst?

– Det finns inga bestämda ingångslöner för Vårdförbundets legitimerade yrken, utan lönen sätts genom överenskommelse mellan dig och din blivande chef. Flera delar påverkar, som tidigare erfarenhet av vårdarbete eller annan arbetslivserfarenhet och utbildning. Det är roligt med en bra första lön – men tänk på att det som är ännu viktigare är hur din löneutveckling ser ut på längre sikt. Att du i takt med ökad erfarenhet och kompetens också får en god löneutveckling.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida