diskriminering

Facken vill se handlingsplan mot rasism i vården

Facken vill se handlingsplan mot rasism i vården
Diskussionerna om rasism gentemot vårdpersonal tog fart efter en granskande artikelserie i Dagens Nyheter. Arkivbild: Getty Images

Efter uppgifterna om att patienter tillåts välja bort vårdpersonal med utländsk bakgrund har regeringen inlett diskussioner med fack och arbetsgivare. Vårdförbundet lägger ansvaret på arbetsgivarna och efterlyser en tydlig handlingsplan.

I somras avslöjade Dagens Nyheter att vårdcentraler och tandläkarmottagningar över hela landet låter patienter välja vårdpersonal utifrån namn, bakgrund eller hudfärg. Flera mottagningar gav instruktioner om hur man går tillväga för att undvika att hamna hos personal med utländsk bakgrund.  

Uppgifterna ledde till att regeringen under gårdagen bjöd in fackförbund, Sveriges kommuner och regioner, SKR, samt Vårdföretagarna till samtal med hopp om att hitta lösningar. Frågan försvåras av att det enligt lag är tillåtet att välja både vårdcentral och fast läkarkontakt — däremot kan sättet som valet sker på få konsekvenser.

Lägger ansvaret hos arbetsgivarna

Vid gårdagens möte framförde Vårdförbundet att det är arbetsgivarna som ansvarar för att legitimerade yrkesutövare inte bedöms utifrån etnicitet eller utsätts för andra former av diskriminering eller särbehandling. Vårdförbundet och Läkarförbundet tycker att det behövs både en handlingsplan och mer kunskap om bland annat diskrimineringslagstiftningen.

Sineva Ribeiro
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: Dan Lepp

— Det är arbetsgivaren som ska säkerställa att personalen har rätt kompetens för sina arbetsuppgifter, både språkligt och professionellt. Därför är det orimligt att vissa arbetsgivare verkar tillåta patienter att välja bort kunniga medarbetare på grund av deras hudfärg eller namn, i stället för att stå upp för att samtliga deras anställda har den kompetens som patienten behöver för att få hjälp, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

Få tar hjälp av förbundet

Vårdförbundet uppmanar alla medlemmar som utsatts för rasism och diskriminering att höra av sig för facklig rådgivning och stöd. Men under de senaste åren har det bara varit ett fåtal samtal till medlemsservicen Vårdförbundet Direkt. Det har framför allt handlat om nedlåtande kommentarer angående hudfärg och utseende.

Det varierar hur mycket hjälp medlemmarna behöver. En del nöjer sig med att få veta hur diskrimineringslagstiftningen ser ut, andra behöver sporras till att prata med chefen samt att ta upp frågan på APT och där gå igenom de värdegrunds- och uppförandedokument som finns på arbetsplatsen.

— I ett av fallen tyckte medlemmen att arbetsgivaren inte hade agerat. Där gav vi råd utifrån Diskrimineringslagen samt skickade ärendet till Vårdförbundets lokala avdelning där det utreddes som en diskrimineringsfråga, säger Clas Wissman, rådgivare på Vårdförbundet Direkt.

Lagstiftningen ses över

Vid gårdagens möte påminde socialminister Lena Hallengren och jämställdhetsminister Märta Stenevi att det pågår en översyn av diskrimineringslagstiftningen. Ett av syftena är att ge DO större möjlighet att sätta press på arbetsgivarna att arbeta förebyggande med diskrimineringsfrågor, bland annat genom viten.

Vid mötet meddelade regeringen även att frågan om en handlingsplan eller vägledning kommer att diskuteras vidare, främst genom initiativ från SKR.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida