Kongressen 2022

Han vill ha tak för antal patienter per sjuksköterska

Han vill ha tak för antal patienter per sjuksköterska
Kim Jannborg har formulerat en av de 133 motionerna till Vårdförbundets kongress. Foto: Privat.

Verka för en lagstiftning om ett maxtak på antal patienter per sjuksköterska. Det föreslår Kim Jannborg och Vårdförbundets avdelning Västra Götaland i en motion till kongressen. "Det skulle skapa förutsättningar för världens bästa vård, och få folk att stanna kvar i yrket", säger han.

Efter ännu ett helgpass präglat av frustration och känslor av otillräcklighet behövde sjuksköterskan Kim Jannborg avreagera sig. Han funderade på att skriva en debattartikel, men bestämde sig istället för att formulera en motion till årsmötet i avdelning Västra Götaland. I den föreslog han att Vårdförbundet ska driva en kampanj för en nationell gräns på hur många patienter en sjuksköterska får vårda.

”Vi ser idag hur vårdpersonal behöver ta ansvar för fler patienter än vad som är rimligt för oss. Till exempel i form av överbeläggningar eller när arbetsplatser bibehåller den totala mängden vårdplatser på en enhet, även fast det blir färre sjuksköterskor. Detta för att spara pengar och personal. Trenden går i en oroväckande riktning där något konkret förslag inte syns till för att stoppa detta orosmoln, som byggs upp av ökad personalbrist och orimlig arbetsmiljö”, stod det i motionen.

Obalans mellan krav och resurser

Årsmötet beslutade att avdelningen skulle skicka förslaget vidare till Vårdförbundets kongress, som hålls i maj 2022. Nu hör Kim Jannborgs skrivelse till en av de 133 motioner som förbundsstyrelsen ska ta ställning till och besvara. Totalt finns fyra stycken med liknande innehåll.

– Jag är otroligt tacksam över att avdelningen ställer sig bakom motionen, det ger en särskild tyngd, säger Kim Jannborg till Vårdfokus.

Han arbetar på avdelning 63 på NÄL, en kirurgisk akutvårdsavdelning vid Norra Älvsborgs länssjukhus. Under sina nio år i yrket har Kim Jannborg sett en negativ trend inom NU-sjukvården (NÄL och Uddevalla sjukhus). Kollegor slutar på grund av hög arbetsbelastning, personalbrist uppstår och även om vårdplatser stängs söker patienterna hjälp. Det sätter allt högre press på de sjuksköterskor som stannar kvar.

– Krav och resurser har aldrig varit i balans. Det blir aldrig lugnt, konstaterar han.

Enligt grundbemanningen har Kim Jannborg ansvar för sju-åtta patienter dagtid och på helgerna tio på dagen och 14-15 på natten. Kava där han arbetar har kapacitet för totalt trettio patienter, varav fyra överbeläggningar.

– Patienterna har samma vårdbehov på vardagarna som på helgen. Men redan under vardagar ser jag att jag inte alltid får ihop vården. Jag måste ständigt prioritera och kvaliteten på vården blir inte bra. Det blir då ännu värre på helgen.

Kongressen 2022

Vårdförbundets kongress hålls den 13-16 maj 2022 på Bohusgården i Uddevalla.

Kongressens uppgift är enligt stadgarna att besluta om vision och mål för Vårdförbundets verksamhet under kommande kongressperiod, besluta om inriktning av verksamhet och ekonomi, besluta om medlemsavgift och organisation, välja förbundsstyrelse, förbundsordförande, revisorer, avtalsråd och valberedning samt att granska verksamheten den gångna kongressperioden.

Vision och mål kan medlemmarna påverka genom att skriva motioner till kongressen. När motionstiden gick ut 1 december 2021 hade 133 motioner inkommit. Alla motioner kommer inte att behandlas på kongressen. En del behandlas i stället direkt av förbundsstyrelsen eller kansliet.

Fram till 31 januari 2022 var det möjligt att nominera kandidater till förbundsstyrelsen.

Källa: Vårdförbundet

Kim Jannborg har själv varit sjukskriven kortare perioder med stressrelaterade symptom. Precis som många kollegor har han funderat på att sluta.

– Alltför ofta, faktiskt. Men jag känner mig stolt över mitt yrkesval och älskar att jobba inom akutsjukvården. Vi finns till för människor och är en viktig del av samhället.

Inspiration från USA

Men för att orka fortsätta behövs drastiska åtgärder för en bättre arbetsmiljö, menar han. I samband med att Kim Jannborg skrev sin motion läste han om en modell som amerikanska National Nurse United förespråkar.

– De driver på för max fyra-fem patienter per sjuksköterska. Det är tydligt och rakt. Men det är nog viktigt att vi tittar på det amerikanska exemplet som inspiration. Sedan måste vi fokusera på hur Sverige fungerar och vilka behov som finns här.

I motionen från Västra Götaland står att Vårdförbundet bör verka för lagstiftning på området.

– Jag tror att det är bra med ett helhetsgrepp som gäller i alla regioner. Både för att vi har lagar som säger att vi ska bedriva vård på lika villkor och för en enhetlig arbetsmiljö.

”Vore jättestort”

Kim Jannborg tycker att Vårdförbundet är helt rätt organisation att driva frågan.

– Det stora medlemsantalet är en nyckelfaktor för att påverka. Det vore verkligen jättestort om vi lyckas få igenom det här. Det skulle skapa förutsättningar för världens bästa vård, och få folk att stanna kvar i yrket. Dessutom skulle arbetsgivarna slippa ägna alla sina resurser åt rekrytering.

Forskning från Australien och USA, som Vårdfokus tidigare rapporterat om, visar bland annat att dödligheten, vårdtiden och kostnaderna minskar när maxtak likt det avdelning Västra Götaland föreslår i sin motion införts på sjukhus.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida