Lön 2021

Här satsas 18 miljoner extra på löner

Här satsas 18 miljoner extra på löner
Ett presentkort på 400 kronor som tack för slitet under pandemin är inte nog, enligt Vårdförbundets medlemmar i Västerbotten. Foto: Jenny Kallin

I dag fattar Region Västerbottens politiker beslut om 18 extra miljoner till löner. ”Tack vare medlemmarnas engagemang har politikerna insett att de måste göra något”, säger Vårdförbundets lokalordförande Jenny Olsson.

En grön buss rullar in på Vasaplan i centrala Umeå, en av tio bussar i staden som baktill täcks av ett budskap från Vårdförbundets medlemmar: 400 kronor räcker inte.

Annonserna, som även finns på bussar i Skellefteå, ingår i en kampanj för högre löner. De anspelar på ett presentkort på 400 kronor som delades ut till alla medarbetare i Region Västerbotten i höstas, som ett tack för hårt arbete under pandemin.

Medlemmar har fotograferats för kampanjen i Västerbotten för högre löner. Foto: Jenny Kallin

Samtidigt hamnade fjolårets löneökningar för Vårdförbundets yrkesgrupper i Västerbotten till och med lägre än det vägledande industrimärket. En bakvänd ekvation som väckt mycket frustration.

Ersättning till vissa

Att endast personal som omplacerats utanför sin klinik till pandemivården fått extra ersättning på 4 000 kronor i veckan har också bidragit till ilskan.

Efter en manifestation utanför Norrlands universitetssjukhus meddelade regionen att de som arbetat mest och längst i covidvården även ska få tre extra semesterdagar. Men det erbjudandet tog många som slitit hårt under pandemin som ett hån. Hur ska vi ens kunna ta ut dessa extra lediga dagar, var en fråga som ställdes. Dessutom inkluderades inte första linjens chefer i erbjudandet.

Tillägg till budgeten

Peter Olofsson (S)

Men efter stora protester kommer nu också mer pengar till löner.

– Vi har ju avtal som ska premiera goda insatser och såg att vi inte hade tillräckligt i budgeten för att kunna göra det. Vi gör därför en tilläggsbudget på 18 miljoner kronor till årets löner, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande.

Enligt Jenny Olsson har Vårdförbundets kampanj ”tacka med lön” haft rejäl skjuts av medlemmarnas engagemang. Protestaktioner, påtryckningar och berörande berättelser från pandemivården i media och sociala medier verkar ha fått effekt.

Jenny Olsson. Foto: Jenny Kallin

På möten med politiker har Vårdförbundet levererat siffror och fakta och Jenny Olsson tycker att hon mötts av en ny förståelse.

– De här extra pengarna kommer tack vare facket och medarbetarnas påverkan, det har jag själv hört arbetsgivarsidan säga. Det har varit ett teamwork delux. Våra medlemmar har gått man ur huse och visat var skåpet ska stå. Politikerna har insett att de måste göra något, säger hon.

Pengar för pandemislit

De extra 18 löne-miljonerna ska gå till medarbetare som varit särskilt involverade i hanteringen av pandemin, berättar Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör. Men den här gången fördelas pengarna brett. Det kan handla om arbetsplatser som haft mycket covidpatienter, men också där personalen fått jobba extra mycket på grund av pandemin, som på labb.

Hur kommer Vårdförbundets medlemmar att få del av pengarna?

Brita Winsa, hr-direktör Region Västerbotten.
Brita Winsa. Foto: Malin Grönborg.

– Vi håller på och tittar på det just nu, hur vi ska fördela det. Det finns inget jag kan sitta och lova här och nu. Men det kommer att bli skillnad om du jobbat med pandemin eller inte. Sedan ska lön också baseras på förra årets prestation, så har du varit särskilt duktig i covidvård så har du goda förutsättningar.

Hur påverkar den här lönesatsningen värderingen av särskilt yrkesskickliga?

– Pengarna kan även gå till särskilt yrkesskickliga men de ska ju premieras i lönerevisionen oavsett. Definitionen av särskilt yrkesskicklig är också något vi tittar på just nu, säger Brita Winsa.

I slutet av veckan är ett första möte inplanerat för förhandlingar mellan Vårdförbundet och regionen. Medlemmarna borde kunna räkna med att få sina nya löner  i maj eller juni, enligt Jenny Olsson.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida