Hård kritik mot
EG-domstolen

EG-domstolen går marknadens ärenden på bekostnad av de fackliga rättigheterna. Det tyckte EPSU-kongressen.

29 juli 2009

EPSU gjorde processen kort med eg-domstolen när det gällde Vaxholmsmålet och de tre andra domarna i liknande frågor. Kritiken var genomgående hård mot eg-domstolen eftersom epsu anser att domsluten hela tiden tar marknadens parti framför de fackliga rättigheternas.?

Den europeiska sociala modellen är en central del av Europaprojektet – inklusive rätten att organisera sig fackligt och att strejka, står det i kongressens uttalande.?

– Vi måste förhindra att politiska, sociala och ekonomiska spänningar sprider sig, sade Janne Rudén, ordförande i svenska Seko.??

De fackliga rättigheterna ska inte underordnas eu:s fyra friheter, den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och pengar. Men Janne Rudén tyckte också att det finns anledning för den fackliga rörelsen att vara självkritisk.?

– Vi måste bli bättre på att ta strid för att skydda löner och andra villkor, inte minst gränsöverskridande, sade han.?

Linda Sweet från brittiska Unison ansåg att de fyra eg-domarna innebar ett steg tillbaka efter 20 års positiv social utveckling inom eu.?

– Vårt Europa måste bestå av människor, inte av marknader, sade hon.??

Detlev Bruse från Tyskland var rädd för att de fackliga rättigheterna skulle beskäras:?

– Att förhandla utan strejkrätt är inget annat än rent tiggeri. Ta ifrån domstolen rätten att skada den europeiska modellen, sa han.?

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida