Krönika   |  Chefredaktören 12 augusti 2021

En oanständig sommar – igen

En oanständig sommar – igen
Detta är opinionsmaterial

På morgonen hann barnmorskan Malin Bergander inte stämpla in. En kvart innan dagens arbetspass på Östra sjukhuset i Göteborg började fick hon hoppa in och assistera vid ett akut kejsarsnitt. Sedan gick allt i ett. Ännu en sommar går mot sitt slut. Ännu ett kämpande i underbemanning för många av er som jobbat i sommar.

Det börjar låta tjatigt och man får nypa sig i armen. Varför kan inte vården funka i ett utvecklat land som Sverige så att ni som jobbar i den får göra det under anständiga former? Varför verkar man liksom bli tagen på sängen varje år av att det föds barn och kommer in sjuka personer? Vi får aldrig vänja oss att det är så slimmat. Det får aldrig bli normalt även fast det är så vanligt.

Ekvationen går inte ihop

För barnmorskor brukar underbemanningen på sommaren vara särskilt påtaglig. Varje år skriver vi och andra medier att det är värre än någonsin. Ekvationen att det föds fler barn på sommaren och att det saknas barnmorskor går inte ihop. I stället för att växla upp med fler platser så växlas det ner och avdelningar stängs. Det saknas barnmorskor på flera tusen pass och de som jobbar får göra dubbla pass. I sommar har 19 av 21 regioner haft problem med underbemanning i förlossningsvården. Malin Bergander fruktar mer för kollegornas liv och hälsa än för patienternas. Ovanpå det kommer den etiska stressen och känslan av otillräcklighet.  

”Vi får aldrig vänja oss att det är så slimmat. Det får aldrig bli normalt även fast det är så vanligt.”

Det har varit tufft även på andra håll i vården. På akuten på Sös i Stockholm märks till exempel att många sade upp sig i våras. Sjuka kan få vänta upp till ett dygn innan de får vård. Och på akutmottagningen på universitetssjukhuset i Örebro beskriver sjuksköterskorna det som den värsta sommaren de varit med om. De har fått extrapass på extrapass och inte vetat när de kommer hem på kvällen.

Det måste bli ett slut på denna djupa obalans. Lösningen stavas kompetensförsörjning. Arbetsgivarna måste erbjuda attraktiva löner och villkor. Min dröm är att nästa sommar kunna skriva att det varit en sommar i balans. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida