ICM Prag. Hennes hemförlossningar i Tjeckien är olagliga

ICM Prag. Hennes hemförlossningar i Tjeckien är olagliga
Milena Dvorakova är en av tjugutalet barnmorskor i Tjeckien som arbetar utanför sjukhusen. Foto: Elisabet Forslind

Oberoende barnmorskan Milena Dvorakova hjälper kvinnor som som föder hemma. 

– Jag berättar för kvinnan att min hjälp är olaglig och hon skyddar mig gentemot barnläkare och myndigheter genom att säga att jag inte var där under själva förlossningen, säger Milena Dvorakova.

Hon är en av 20-talet ”community midwifes”, oberoende barnmorskor som arbetar med mödravård, förlossningar och eftervård i hemmet. Resten av Tjeckiens totalt omkring 6 000 barnmorskor arbetar på sjukhusen.

Naturliga förlossningar

– Men där finns det inget stöd naturliga förlossningar och inte för barnmorskans kompetens heller. Det finns ingen autonomi där, vi måste arbeta under läkarna.

Milena Dvorakova har arbetat med naturliga förlossningar hemma hos kvinnor i tio år. Hon har förkovrat sig genom att läsa på och träna tillsammans med sina kolleger och hon fortsätter att läsa på.

– Bara vi oberoende barnmorskor kan erbjuda en vårdkedja och jag vet att det fungerar. Jag försöker utföra mina barnmorsketjänster i det fördolda och har omkring sju hemförlossningar i månaden, det ger inkomster precis så att jag klarar mig.

Allt betalas privat

Milena Dvorakova berättar att Tjeckien inte har några hälsovårdsförsäkringar eller avtal om sjukvård för medborgarna, allt måste betalas privat. Hon deklarerar och betalar skatt, för träning och konsultationer, hembesök efter förlossningen och andra godkända barnmorskeuppgifter. Men själva förlossningarna finns det inga officiella papper på.

Vårdfokus undrar om hon inte bör vara anonym, men Milena Dvorakova säger att det inte behövs och hon ställer också upp på bild.

– Det är ingen fara, myndigheterna vet vad jag och kollegerna håller på med, det kommer inte att hända något, försäkrar hon.

Fakta

  • ICM, International confederation of midwifes, håller sin 30:e världskongress i Prag, Tjeckien, den 1-5 juni.
  • Kongressen samlar över 3 800 barnmorskor från 126 länder.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida