covidvaccin

Iva-sjuksköterskan: ”Varje dödsfall är så onödigt”

Iva-sjuksköterskan: ”Varje dödsfall är så onödigt”
"Överlevarna skriker efter vaccin när de vaknar" säger Eveline Jacobson som är iva-sjuksköterska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Foto: Olle Sporrong / TT

Intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson blir ledsen och frustrerad över att covidpatienterna på iva inte har vaccinerat sig. "Nu vet vi hur man kan skydda sig, det gör varje dödsfall så onödigt."

Under augusti månad var 82 procent av alla covidpatienter på intensivvårdsavdelningarna i Sverige ovaccinerade. Det visar statistik från Svenska intensivvårdsregistret som Ekot rapporterade om i början av september. Sedan dess har debatten om hur vården ska hantera de ovaccinerade rasat i medier och fikarum. En del tycker att de ovaccinerade inte borde prioriteras i vården. Andra säger att det är oetiskt och olagligt att lägga sig i patientens val.

– Absolut ska alla få vård. Men jag förstår också tankesättet. För nu är det i hög grad undvikbart att hamna hos oss, säger intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson.

Hon jobbar på Mälarsjukhust i Eskilstuna, och var sommaren 2020 en av sommarpratarna i P1. Sedan vaccineringen kom igång har antalet covidpatienter på iva sjunkit rejält. I somras stod covidplatserna till och med tomma någon månad. Men i höst har de fyllts igen.

Sedan i somras har intensivvårdspersonalen på Mälarsjukhuset vårdat ungefär 25 covidpatienter. Vad Eveline Jacobson minns har ingen av dem haft ens en dos covidvaccin i kroppen.

– Det är jättefrustrerande. Man blir ganska ledsen. Nu vet man vad man ska göra för att undvika att bli svårt sjuk: vaccinera sig. Det gör varje dödsfall så onödigt. Speciellt när det är personer som hade kunnat ha många år kvar att leva, säger hon.

Covidpatienterna känner varandra sedan innan

Men det säger varken hon eller kollegorna till sina patienter. De behandlar dem som alla andra patienter, och kommenterar inte patientens eller den anhörigas nej på frågan om hen är vaccinerad.

– Det är skitsvårt att släppa de innersta tankarna. Man får stålsätta sig. Men sen får man komma ihåg att alla som ligger där är en unik individ. Jag försöker tänka att det inte är av ondo som de inte vaccinerat sig. Det är av okunskap, säger Eveline Jacobson.

På sistone har covidpatienterna kommit in kanske två i stöten, berättar hon. Ofta har de en koppling till varandra. De ingår i samma kompiskrets eller familj. Det visar på hur olika vaccinationsgraden kan se ut i olika grupper eller områden. Vaccinationsgraden på 80 procent syftar på hela landet. I enskilda orter eller stadsdelar kan den vara betydligt lägre.

– Det är ett kvitto på att vi inte har nått ut. Visst finns det vaccinmotståndare, men jag tror inte att alla är det. En del förstår nog bara inte, säger Eveline Jacobson.

Överlevarna ångrar att de inte vaccinerat sig

Genom sin yrkesroll har hon pratat med många olika människor. Det är som att prata med en vägg med dem som inte tror på vaccin, upplever hon. Men de som har en okunskap är frågvisa, lätta att förklara för och vända. Och de utgör en stor del av gruppen som fortfarande inte vaccinerat sig, tror hon. Den bilden förstärks av att se patient efter patient vakna upp fyllda av ånger.

– De patienter som överlever hos oss skriker efter vaccin när de vaknar. De tycker att de varit så dumma som inte vaccinerat sig. Jag är väldigt noga att säga till dem att gjort är gjort, och försöker lindra deras ångest genom att vända den till något positivt: ”Du har överlevt. Hjälp oss att nå ut med information till alla dina vänner och bekanta. Gottgör genom att få andra att vaccinera sig”, säger Eveline Jacobson.

Hon får en klump i magen av tanken på att de flesta restriktionerna ryker den 29 september. Det finns en rädsla för att det ska bli rejäla smittoutbrott i de områden och grupper där vaccinationsgraden är låg.

– Det är klart att vi också vill ha en vardag tillbaka så gott som det går. Vi saknar också att gå på konserter och så. Men alla vi som jobbat med covid är nog lite traumatiserade. Vår sträcka till klump i magen är nog lite kortare än många andras, säger Eveline Jacobson.

Hon hoppas att de som inte vaccinerat sig förstår och kommer ihåg att de inte är skyddade på samma sätt som de vaccinerade, och därför behöver fortsätta att vara noggranna med restriktioner som att hålla avstånd och tvätta händerna. Att de förstår att de inte kommer kunna röra sig fritt i samhället på samma sätt som de vaccinerade. För vaccinationsgraden är inte hög nog att skydda dem och de som faktiskt inte kan vaccinera sig.

– Jag tycker att vi ska ta ett kollektivt ansvar för världen. Vi är inte individer i det här sammanhanget. Vi är ett samhälle.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida