Val 2022

”Jag är glad att vi har en så bra förlossningsvård, annars hade jag nog inte klarat mig”

”Jag är glad att vi har en så bra förlossningsvård, annars hade jag nog inte klarat mig”
Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Agnes Stuber.

Hennes mamma är specialistsjuksköterska och själv har hon jobbat inom hemtjänsten. Det har grundlagt ett intresse för vårdfrågorna hos Nooshi Dadgostar, ledare för Vänsterpartiet.

När var vården avgörande för dig?

– När jag födde mitt barn. Både allt stöd och all hjälp innan av duktiga barnmorskor, och under själva förlossningen som blev speciell. Det var på natten och det behövdes ett akut kejsarsnitt. Allt gick väldigt snabbt. Jag är glad att vi trots allt har en så bra förlossningsvård i Sverige, annars hade jag nog inte klarat mig. Barnmorskor och annan vårdpersonal behöver få bättre villkor och bättre arbetsmiljö. Jag var själv och pratade med barnmorskor som sagt upp sig på Södersjukhuset i Stockholm och de beskrev hur de inte orkade jobba kvar. Till exempel borde de få möjlighet att gå ner i arbetstid med bibehållen lön.

Vårdfokus partiledarintervjuer

Vården står högt på den politiska agendan inför valet. Vårdfokus har ställt personliga frågor till partiledarna om deras vårderfarenheter.

 Vilket är ditt starkaste minne av vården?

– Min mamma är specialistsjuksköterska på onkologen vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Jag har ofta mött henne där efter jobbet och även diskuterat vårdfrågor hemma. Det är en miljö jag känner mig hemma i.

Har du själv någon erfarenhet av att jobba i vården?

– Nej, men i omsorgen. Jag jobbade inom hemtjänsten för länge sedan och när jag återvänder dit idag så ser förhållandena hela annorlunda ut. På min tid hade vi ingen minutstyrning, vi hade färre omsorgstagare per medarbetare och tid för att oväntade situationer kunde uppstå. Den utvecklingen jag ser idag måste förändras, både vad gäller styrning och scheman.

Nooshi Dadgostar

Parti: Vänsterpartiet.

Ålder: 37 år.

Familj: Sambo och dotter.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund (karriär/uppdrag): Riksdagsledamot sedan 2014 och partiledare sedan 2020.

Valresultat 2018: 8 procent.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida