Val 2022

”Jag kände mig trygg i vårdpersonalens händer – trots att jag genomgick ett mindre trauma”

”Jag kände mig trygg i vårdpersonalens händer – trots att jag genomgick ett mindre trauma”
Ebba Busch. Foto: Kristdemokraterna.

Två oplanerade och akuta kejsarsnitt har gjort Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch oerhört tacksam för den hjälp hon fått från vården när det behövts som mest. Framför allt när hon födde sitt andra barn var vårdpersonalen helt avgörande för att hon skulle orka med tiden efter förlossningen.

När var vården avgörande för dig? 

– Det var framförallt under båda mina förlossningar med oplanerade och akuta kejsarsnitt. Även alla i min familj har behövt akut hjälp och behövt åka ambulans in till sjukhus. Jag är oerhört tacksam för den hjälp både min familj och jag har fått när det har behövts som mest. När man väl får vård i Sverige så är den i världsklass – men när så många som 140 000 personer som just nu står olagligt länge i kö – ja då är det något som inte står rätt till i ett välfärdsland med så höga skatter som Sverige.  

Vårdfokus partiledarintervjuer

Vården står högt på den politiska agendan inför valet. Vårdfokus har ställt personliga frågor till partiledarna om deras vårderfarenheter.

Vilket är ditt starkaste minne av vården? 

– Hur väl omhändertagen jag blev i samband med framförallt min andra förlossning. Jag fick ett professionellt bemötande och kände mig trygg i vårdpersonalens händer – trots att jag genomgick ett mindre trauma. För mig var en undersköterska helt avgörande för att jag skulle orka med tiden efter min andra förlossning. 

Har du erfarenhet av att jobba inom vården? 

– Nej. Men jag tycker att det är beklämmande att så många känner att de inte orkar arbeta kvar i vården. Regionerna är en förlegad organisation från 1800-talet och behöver läggas ned så att ansvaret för sjukvården går från 21 regioner till ett nationellt ansvar. Personalen behöver fler kollegor och de behöver ett bättre ledarskap. 

Ebba Busch

Parti: Kristdemokraterna.

Ålder: 35 år.

Familj: Två barn.

Bor: I Uppsala.

Bakgrund (karriär/uppdrag): Blev kommunalråd på halvtid i Uppsala 2010, som yngsta person på posten dittills. Valdes in i KD:s partistyrelse 2013. Partiledare sedan 2015.

Valresultat 2018: 6,32 procent.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida