Val 2022

”Jag hade mardrömmar om att det skulle vara cancer eller att jag skulle bli blind”

”Jag hade mardrömmar om att det skulle vara cancer eller att jag skulle bli blind”
Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna. Foto: Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson diagnosticerades med en ovanlig ögonsjukdom i tonåren. "Personalen hade stor förståelse för att jag tyckte att det var obehagligt, och det uppskattade jag", säger han.

När var vården avgörande för dig?

– När jag själv föddes, förstås. Men i närtid är det väl när min son föddes. Det var ett planerat kejsarsnitt som blev halvakut. Jag imponerades av hur välorganiserat allt var, både i narkosteamet och de som sedan tog över. Det var trevlig personal och vi hade riktigt bra dagar på förlossningen och bb.

Vårdfokus partiledarintervjuer

Vården står högt på den politiska agendan inför valet. Vårdfokus har ställt personliga frågor till partiledarna om deras vårderfarenheter.

Vilket är ditt starkaste minne av vården?

– När jag genomgick en laserbehandling för en ögonsjukdom i tonåren. Jag upplevde det som väldigt obehagligt att någon var inne och pillade i mina ögon, men det pågick i flera år och blev till slut en vana, något jag kunde leva med. Enligt läkaren var det en ovanlig kronisk sjukdom och jag hade mardrömmar om att det skulle visa sig vara cancer eller att jag skulle bli blind. Personalen hade stor förståelse för att jag tyckte att det var obehagligt, och det uppskattade jag.

Har du erfarenhet av att jobba inom vården?

– Nej. Men jag var sambo i många år med en undersköterska och min mamma jobbade inom omsorgen. Genom dem har jag fått förståelse för hur slitsamt jobbet är. Det är ständigt för lite personal, man hanterar människors livsöden och det tär både fysiskt och psykiskt.

Jimmie Åkesson

Parti: Sverigedemokraterna.

Ålder: 43 år.

Familj: En son.

Bor: I Sölvesborg.

Bakgrund (karriär/uppdrag): Valdes in i kommunfullmäktige i Sölvesborg 1998. Partiordförande sedan 2005, innan dess ordförande för Sverigedemokratisk ungdom (2000-2005). Riksdagsledamot sedan 2010.

Valresultat 2018: 17,53 procent.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida