Kraftig ökning av listeriasmittade

Kraftig ökning av listeriasmittade
Gravida, infektionskänsliga och äldre uppmanas att undvika livsmedel med långa hållbarhetstider. Exempelvis rökt och gravad lax och smörgåspålägg från charkdisken. Arkivbild: Mostphotos

Hittills har 94 fall rapporterats i Sverige i år.

28 augusti 2014

Det är nästan dubbelt så många som i fjol, då 46 fall upptäcktes under samma period.

Majoriteten av fallen är kopplade till två utbrott av listeria.

Ett som startade i höstas och som hittills drabbat 44 personer i södra och mellersta delarna av landet och ett som startade i maj i år. I det senare utbrottet har 14 personer i främst de södra landsändarna insjuknat.

Av dem som drabbats är fem gravida, vilket är särskilt allvarligt eftersom det i värsta fall kan leda till missfall.

Ingen koppling till Danmark

Inget av utbrotten har någon koppling till det utbrott i Danmark som hittills krävt 13 liv.

Fortfarande vet man inte var bakterierna från de två utbrotten kommer ifrån, men olika charkprodukter som leverpastej, skinka och medvurst misstänks.

Eftersom det i genomsnitt tar cirka tre veckor från smitta till insjuknande är listeriautbrott svåra att utreda. Att efter så lång tid minnas vad man ätit är svårt och ofta finns livsmedlen inte kvar att ta prover från.

Riskgrupper

Folkhälsomyndigheten rekommenderar gravida kvinnor, personer med nedsatt immunförsvar och äldre att undvika livsmedel som kan innebära en ökad risk för smitta. Framför allt livsmedel med långa hållbarhetstider som rökt och gravad lax, dessertostar, kalla färdigrätter och skivat smörgåspålägg från charkdisken.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida