Lön

Lång väntan på nya löner i flera regioner

Lång väntan på nya löner i flera regioner
De nya lokala löneavtalen dröjer i vissa regioner. I andra är de färdiga till sommaren. Foto: Pixabay

I flera regioner får Vårdförbundets medlemmar vänta på sina nya löner till hösten. I Kalmar satte facket dock press på arbetsgivaren och kapade sju överläggningar till en enda. Med resultatet att de får ny lön till sommaren. "Det krävde sin kamp," säger Pernilla Petersson, avdelningsordförande, till Vårdfokus.

Det nya tvååriga kollektivavtalet, HÖK22, slöts mellan Vårdförbundet, SKR och Sobona (de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation) i början av april.

Eftersom löneöversynen pausades under de centrala förhandlingarna och först efteråt kan slutföras kan de nya lönerna komma att dröja ute i regionerna. Oavsett hur lång tid det tar betalas de nya lönerna dock ut retroaktivt från den 1 april i år.

I flera regioner, som Region Norrbotten och Region Kalmar län, får Vårdförbundets fyra yrkesgrupper efter slutförd löneöversyn sina nya löner redan i juni och juli.

I Region Gävleborg och Region Dalarna får de däremot vänta tills september. Något som skapat missnöje bland medlemmarna i Gävleborg,  enligt Anna Bergström, lokal avdelningsordförande för Vårdförbundet.

Anna Bergström, lokal avdelningsordförande Vårdförbundet, Region Gävleborg. Foto:Privat

Någon rimlig ursäkt till att dröja med de lokala avtalen har arbetsgivaren inte anser hon, eftersom det centrala avtalet var klart i april och facket lokalt har haft samtal i god tid. 

– Vi startade en dialog i löneöversyn 2022 tidigt för att ge goda förutsättningar för medlemmar att få ny lön åtminstone till juni. Men när det väl blev skarpt läge ansåg arbetsgivaren att de inte skulle hinna få ut ny lön och ha lönesamtal med god kvalitet tills dess, säger Anna Bergström till Vårdfokus.

Argumenten från arbetsgivaren för att det tar tid – som kvalitet och att de med noggrannhet vill definiera särskilt yrkesskickliga -är ganska ogrundade, tycker hon.

– Särskilt yrkesskickliga är ju ett omtag, man visste inte om det skulle finnas kvar i avtalet. Men det är inte heller något nytt, vi har som parter jobbat med det innan.

”Skälig tid för analysarbete”

Ett annat argument till den långdragna processen var att det var mycket på chefernas bord, som semesterfrågorna. Dessutom har Region Gävleborg gått in i ett stort förändringsarbete med digital vård som införs på bredden under maj.

– Vi tycker ändå att lönefrågan borde ha prioriterats. Många hade nog räknat med sin löneökning till i sommar och semestern.

Carina Österberg, förhandlingschef, Region Gävleborg, tycker dock att rimliga skäl finns till att de nya lönerna dröjer. Omkring 2 500 medarbetare i regionen berörs av löneöversynen, framhåller hon.  Löneöversynen är en stor process som ska följa det avtal som Vårdförbundet och SKR har slutit tillsammans.

”För att uppfylla avtalets intention där fokus är att prioritera särskilt yrkesskickliga för att öka möjligheten till lönekarriär inom yrket över tid, behöver arbetsgivaren skälig tid för analysarbete. Vår strävan är att betala ut den nya lönen så snart som möjligt. I det här fallet innebär det att utbetalningen kommer att ske efter sommaren”, skriver Carina Österberg i ett mailsvar till Vårdfokus, och tillägger:

”Vi är naturligtvis måna om att betala ut den nya lönen så snart som möjligt. Vi behöver också säkerställa en god process där vi uppfyller avtalet”.

I Region Gävleborg ligger snittlönen strax under riksgenomsnittet för Vårdförbundets fyra yrkesgrupper. Omkring 20 procent av Vårdförbundets medlemmar i Region Gävleborg får ta del av satsningen på särskilt yrkesskickliga. En politisk satsning på att få upp lönenivån gjordes i regionen förra året, men inte i år. Lönenivåerna lämnar ännu mer att önska, enligt Anna Bergström.

I HÖK 22 är löneavtalet fortsatt sifferlöst, vilket innebär att lönen sätts lokalt, utan centralt bestämda nivåer. Därefter kan löneöverläggningar genomföras och den anställde kan ha sitt lönesamtal.

”Att förhandla tar tid”

Även i Region Dalarna får Vårdförbundets yrkesgrupper lön enligt de nya lokala avtalen först i september.

För Ximena Fernandez, barnmorska, Ludvika, gör det däremot inte mycket. Hon tycker att det är viktigare att processen sker med noggrann kvalitet än att den sker snabbt. 

– Jag tycker inte att det är lång tid att vänta. Det tar alltid tid att förhandla nya löner, säger hon till Vårdfokus, och tillägger att flera andra av Vårdförbundets medlemmar i regionen inte heller har något emot att få lönen retroaktivt i september.

Snabbade på processen

I Region Kalmar satte facket däremot fart på arbetsgivaren så att processen inte skulle dra ut på tiden.

Pernilla Petersson vice avdelningsordförande, Vårdförbundet Region Kalmar län

Här bestämde sig Vårdförbundets avdelningsstyrelse för att kapa avstämningsmötena mellan fack och arbetsgivare från sju överläggningsprocesser till en enda. Men det gick inte utan en viss strid, berättar Pernilla Petersson, vice ordförande, Vårdförbundet Kalmar, för Vårdfokus.

– Vi såg att det var viktigt att våra medlemmar ska få ut sin lön så tidigt som möjligt. Detta trots att arbetsgivaren sa att det äventyrade kvaliteten för hela löneöversynsprocessen, säger Pernilla Petersson. Men tydliga kriterier för exempelvis särskilt yrkesskickliga finns redan i regionen och kräver inte mer tid att definiera, resonerar hon. 

Fick ni göra avkall på något för att processen skulle gå så snabbt?

– Ja, på alla administrativa möten och på avstämningen som lokalt förtroendevalda gör på arbetsplatsen. Den kommer nu styrelsen att göra i stället.

Pernilla Petersson ser dock inget demokratiskt problem i detta.

– Vi ser det inte som att vi gjorde avkall på något av mervärde till medlemmarna. Vi är stolta över att våra medlemmar får sin lön i sommar. 

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida