”Den etiska stressen finns där så gott som dagligen”
Hög arbetsbelastning gör att över hälften av sjuksköterskorna, 53 procent, upplever att de inte kan ge den omvårdnad de önskar. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Vårdförbundet. "De tunga perioderna blir allt längre," säger Ida Lindbäck, sjuksköterska på infektionsavdelningen på NUS, till Vårdfokus.
En patient har andningsproblem eller svår sepsis och är i behov av livsavgörande, svåra förändringar, som amputation. Sjuksköterskan vill ge ytterligare omvårdnad, lägga om ett sår eller stanna och prata. Men hinner inte, måste vidare till nästa patient.
Den etiska stressen gnager inuti, måste kapslas in för att klara dagen, men fortsätter att bränna som ett konstant skavsår. Ida Lindbäck, sjuksköterska och lokalt skyddsombud vid infektionsavdelningen, Norrlands universitetssjukhus i Umeå, beskriver en situation som inte bara gällde under pandemin.
– De tunga perioderna då det är jobbigt, med svårt sjuka patienter och personalbrist, blir allt längre. Förut kanske det handlade om ett par veckor, nu känns det som om det är flera månader. Den etiska stressen och känslan av att inte kunna ge den omvårdnad vill finns där så gott som dagligen, säger Ida Lindbäck till Vårdfokus.
Infektionsavdelningen på Nus är dessutom den enda i Västerbotten som tar emot tuberkulospatienter, som kan behöva mycket psykosocialt stöd eftersom sjukdomen ännu är så pass skambelagd, framhåller hon.
Etisk stress kring prioritering
Ida Lindbäck är inte ensam om sin upplevelse. Över hälften, 53 procent, av de sjuksköterskor som deltagit i den undersökning som undersökningsföretaget Novus i slutet av april i år genomförde på uppdrag av Vårdförbundet, uppger att de på grund av hög arbetsbelastning känner att de inte kan ge den omvårdnad de önskar.
En klar ökning jämfört med samma period för två år sedan, då motsvarande andel var 34 procent. Drygt hälften av de tillfrågade sjuksköterskorna, 51 procent, har upplevt etisk stress kring prioriteringen av sjuka på grund av bristen på sjuksköterskor.
Situationen har förvärrats de senaste två åren, enligt Ida Lindbäck, som tog examen 2019 och hann jobba ett halvår innan pandemin bröt ut. Förutom att de patienter som väl ligger på sjukhus har blivit sjukare, förlorar man många sjuksköterskor som väljer att lämna arbetsplatsen, eller yrket, helt och hållet, menar hon.
– Många slutar här hos oss inom bara några månader.
Fakta: Över hälften upplever etisk stress kring prioriteringar
Novus undersökning är genomförd med sjuksköterskor mellan den 19-22 april via webbintervjuer i Vårdförbundets medlemspanel. Deltagarfrekvensen var 46 procent, antalet intervjuer som genomförts är 1106.
Av de tillfrågade uppger 53 procent av sjuksköterskorna att de på grund av hög arbetsbelastning inte kan ge den omvårdnad de önskar.
62 procent arbetar inom medicinska specialiteter, 59 procent inom primärvård/äldrevård och 60 procent inom slutenvård. 76 procent av dem är inte nöjda med sin nuvarande arbetssituation.
Av de tillfrågade har drygt hälften, 51 procent, upplevt etisk stress kring prioriteringar av sjuka på grund av sjuksköterskebrist.
57 procent av dem som upplevde detta jobbar inom akutsjukvården, 58 procent inom slutenvården och 57 procent inom primärvård/äldrevård. Av dem som svarade ja på denna fråga överväger 78 procent absolut att byta jobb.
Hälften av de tillfrågade upplever att patientsäkerheten rent allmänt har försämrats de två senaste åren.18 procent upplever att den förändrats mycket under denna period, jämfört med 9 procent motsvarande kvartal 2020. 34 procent anser att den försämrats något.
Av dem som upplever att patientsäkerheten förändrats mycket, jobbar 63 procent inom medicinska specialiteter, 58 procent med akutsjukvård.
Vårdförbundets har utifrån siffror från Socialstyrelsen även gjort en rankning över antalet sjuksköterskor per 100 000 invånare i regionerna. Här hamnar Region Västerbotten på första plats med 1411 sjuksköterskor per 100 000 invånare och Region Stockholm sist med motsvarande antal på 932.
Räknar man specialistsjuksköterskor per 100 000 invånare hamnar Region Jämtland-Härjedalen högst med 645, och Region Stockholm lägst med 386.
Källor: Vårdförbundet, Novus och Socialstyrelsen.
Flera sjuksköterskor som Vårdfokus har talat med vittnar om den etiska stress som den höga arbetsbelastningen och sjuksköterskebristen skapar.
Oscar Anfält, ledningssjuksköterska på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har tidigare i Vårdfokus beskrivit att han numera rentav känner en oro för risken för empatisk avtrubbning bland personal inför de ovärdiga situationer patienter måste utsättas för i väntan på akuten, i ett krisläge som han menar har blivit ett normaltillstånd.
Etikronder
Hur ska en sjuksköterska då hantera den skavande etiska stressen, känslan av att inte kunna ge den omvårdnad man önskar?
Mia Svantesson Sandberg, etikforskare på Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro, har ett tydligt svar på den frågan:
– Etikronder, säger hon till Vårdfokus.
Att jobba under extraordinära förhållanden och stress kan leda till etisk stressbelastning hos personalen, något som blev särskilt tydligt under covid-åren.
I en enkät som under pandemin skickades ut till vårdpersonal i Örebro län och Region Västra Götaland framkom att hälften av dem upplevde etisk stress och oro, och önskade någon form av reflektion i grupp. Efter första covid-vågen genomfördes därför etikronder (enligt modellen Modifierad After Action Review) på iva i Region Örebro, berättar Mia Svantesson Sandberg.
Tillsammans med traumapsykolog och representant för Sjukhuskyrkan användes en samtalsmodell, där deltagarna med hjälp av etikrondsledaren fick ventilera vad som är en stress-situation och fördjupa sig i den. Utifrån resultat från enkätstudien har Etikrådet i Region Örebro nu i dagarna genomfört en workshop på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. I övrigt har det dock varit svårt att arrangera någon strukturerad reflektion i grupp för vårdpersonalen, enligt Mia Svantesson Sandberg.
– Etisk stress handlar om omsorg om patienter och anhöriga, och etik och psykologi hör ihop. Personal behöver hjälp att förstå sin egen stress, sortera ut den separat från stressen att inte kunna ge god omvårdnad till patienter och anhöriga.
Mia Svantesson Sandberg jämför den krissituation och etiska stress som så många sjuksköterskor i dag upplever med nödsituationen i ett flygplan.
– Precis som föräldern i flygplanet måste sätta syrgasmasker på sig själv först för att sen kunna trä på den på sina barn, så måste man i vården först ta hand om personalen. För de kan inte känna någon omsorg om patient och anhöriga om man inte tar hand om deras stress också, säger hon.
Önskar andra förändringar
Sjuksköterskan Ida Lindbäck uttrycker inget särskilt behov av just etikronder. Sammanhållningen i sjuksköterskegruppen på infektionsavdelningen på Nus är väldigt god, berättar hon, vilket gör att kollegorna sinsemellan kan ventilera jobbiga händelser och känslor.
Däremot efterlyser hon mer handfasta, personalpolitiska förändringar och riktar viss kritik mot vad hon anser vara en ignorans från sjukhusledningen inför sjuksköterskornas arbetstyngd på avdelningarna.
– Vi vet att det inte bara är på vår avdelning som det är såhär. Vi trycker på, men inget händer och många ledsnar till slut. Man vill orka ha ett liv utanför jobbet också, men jag tror att många känner att ingen kraft blir över, säger Ida Lindbäck.
Trots att Region Västerbotten hamnar högt på listan i Vårdförbundets rankning över sjukskötersketäthet, som bygger på siffror från Socialstyrelsen, är sjuksköterskebristen kännbar även i denna region, tycker hon.
Fler behöver anställas, och sjuksköterskelönen höjas. Många av de sjuksköterskor som tar examen nu i sommar kommer att erbjudas en högre lön än vad flera i regionen har som har jobbat under många år. För egen del får Ida Lindbäck sin sammanhängande semester i sommar. Men i regionen finns nu ett erbjudande till sjuksköterskor om 25 000 kronor för varje semestervecka de ”säljer”. Att samtidigt prata om att det inte finns pengar till höjda löner är motsägelsefullt, tycker hon.
– De säger att det inte finns pengar. Men det tycks handla om hur de vill använda dem, säger Ida Lindbäck.