Covidvaccin

”Många pratar om det bra och det dåliga vaccinet”

”Många pratar om det bra och det dåliga vaccinet”
Under veckan skulle distriktssköterskan Niclas Hagelberg ha vaccinerat Farstas äldre i kyrkan bakom honom. Nu är han orolig för vad pausen av Astra Zenecas vaccin kan leda till. Foto: Madeleine Andersson.

När Farsta äntligen skulle massvaccineras blev det tvärnit. Sveriges beslut om att pausa användningen av Astra Zeneca oroar både vårdpersonal och patienter. Nu väntar alla otåligt på besked om fortsättningen.

I början av vecka 11 var det meningen att Capio Vårdcentral i Farsta i södra Stockholm skulle ha påbörjat massvaccineringen av fas två. De hade fått låna kyrkans lokaler i Farsta centrum. Men så kom Folkhälsomyndighetens besked om att även Sverige pausade användningen av Astra Zenecas vaccin. Istället för att vaccinera fick personalen ägna veckan åt att ringa återbud och svara på frågor.

­- Det var inte kul. Många har blivit väldigt irriterade och arga. En kvinna vägrade gå från kyrkan och krävde att hon skulle få vaccin, för vi hade kallat dit henne, säger distriktssköterskan Niclas Hagelberg som är förtroendevald för Vårdförbundet.

Vårdcentralen har fått betydligt fler doser av Astra Zenecas vaccin än av Pfizer Biontech, och var det som skulle göra det möjligt att massvaccinera. Nu märker Niclas Hagelberg en oro och tveksamhet hos patienterna.

”Vågar man ta dos två?”

– De pratar om det ”bra” och det ”dåliga” vaccinet. Jag hoppas att vaccineringen ska komma igång igen så fort som möjligt. Att det inte ska bli allt för många som inte vill ta det här vaccinet. För då är det färre som blir vaccinerade och fler som blir smittade och allvarligt sjuka, säger Niclas Hagelberg.

Oron finns även bland kollegorna, som har fått sin första dos av Astra Zenecavaccinet. Särskilt efter att en vårdanställd i Norge dött en tid efter att hon vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Det är dock inte bekräftat att det finns ett samband.

– Det är klart man är orolig. En del funderar på om man verkligen vågar ta dos två.

Distriktssköterskan Niclas Hagelberg och kollegorna på Capio vårdcentral i Farsta har fått första dosen av Astra Zenecas vaccin. Nu går funderingarna kring dos två. Foto: Madeleine Andersson.

Under torsdagskvällen meddelade Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att Astra Zenecas vaccin är säkert och effektivt. Strax efteråt sa den svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten att Sverige fortsatt ska pausa användningen av vaccinet, och att de ger besked under början av vecka 12.

– Det skapar också osäkerhet och tankar. Varför ska vi fortsätta pausa? Det här påverkar vår planering. När och hur ska vi kunna boka in andra patienter? Jag sköter en astma-kolmottagning egentligen, men den ligger på is nu eftersom jag inte vet vad som händer. Allt kan förändras från dag till dag. Samtidigt är det som det är och inget vi kan rå över, säger Niclas Hagelberg.

Skärpt prioriteringsordning: Äldre före vårdpersonal

Fredagen 19 mars skärpte Folkhälsomyndigheten prioriteringsordningen för vaccinering, på grund av den knappa tillgången. Skärpningen innebär att äldre ska prioriteras ännu mer framför yngre. Det betyder till exempel att äldre och andra med förhöjd risk för sjukdom och död ska erbjudas vaccin före vård- och omsorgspersonal. Myndigheten rekommenderar också att tidsintervallet mellan dos ett och två av mRNA-vaccinen förlängs till max sex veckor.

– Många verkar tro att man kan börja leva som tidigare efter att man vaccinerats. Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom, men man kan fortfarande smittas och därmed smitta andra, som kan bli allvarligt sjuka. Den informationen har nog inte riktigt gått fram. Därför är det viktigt att fortsätta följa restriktionerna och att vaccinera de äldre och sköra först, säger Niclas Hagelberg.

Hans känslor inför pandemin och vaccineringen går i vågor. Han försöker att inte ta till sig av de värsta rubrikerna.

– När jag har mina mest negativa tankar tror jag att det här kommer pågå i flera år. Samtidigt är jag glad att jag har ett jobb. Det är många branscher som drabbats hårt av pandemin och många som blivit av med sina jobb. Det är fruktansvärt, säger Niclas Hagelberg, andas och fortsätter:

– Jag hoppas att vaccineringen kommer igång igen snart. Men man måste också bygga upp ett förtroende igen. Att det här inte är ett farligt vaccin. Det viktigaste är att så många som möjligt vaccinerar sig, så vi får ett slut på pandemin.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida