Internationellt

Mildare straff än väntat för brottsdömd sjuksköterska i USA

Mildare straff än väntat för brottsdömd sjuksköterska i USA
Demonstrationer utanför domstolen i Nashville, Tennessee, där domen mot sjuksköterskan meddelades. Foto: Mark Humphrey/TT-Bild

Tre års villkorlig dom. Det blev straffet för den amerikanska sjuksköterska som tidigare i år dömdes för grovt vållande av annans död efter en läkemedelsförväxling. Åklagaren yrkade på sex års fängelse.” Vi är lättade,” säger ICN:s ordförande Pamela Cipriano i ett pressmeddelande.

Fallet i den amerikanska domstolen har fått stor uppmärksamhet bland sjuksköterskor över hela världen. Den tidigare intensivvårdssjuksköterskan hade av misstag gett fel läkemedel till en 75-årig patient 2017. I stället för att administrera det lugnande medlet Versed (midazolam) gav sjuksköterskan vekuronium, ett muskelparalyserande medel som används vid sövning, vilket ledde till att patienten avled.

Den 25 mars i år befanns sjuksköterskan, av en rättegångsjury i Tennessee i USA, skyldig till grovt vållande till annans död på grund av oaktsamhet, samt till att grovt ha åsidosatt den funktionsnedsatte patientens behov. Hon riskerade då sex års fängelse.

Domen fick stark kritik från Internationella sjuksköterskeorganisationen ICN och amerikanska sjuksköterskeförbundet. Organisationerna vände sig kraftigt mot att misstaget räknades som kriminellt.

Amerikanska sjuksköterskeförbundet, ANA, menade bland annat att domen riskerade att bli ett farligt prejudikat. Förbundet poängterade att sjukvård är en komplex verksamhet och misstag är oundvikliga och ”att tro något annat är orealistiskt”.

ICN skriver nu i ett pressmeddelande att de är lättade över att straffet blev mildare än vad det först såg ut att bli.

– Att kriminalisera sjuksköterskors misstag skulle tynga professionen och riskera att bli ett steg bakåt för att utveckla patientsäkerheten globalt. Vi är väl medvetna om att de flesta misstag beror på systemfel, inte oförsiktiga individer, sa ICN-ordföranden Pamela Cipriano efter att domen blivit offentlig.

Den amerikanska sjuksköterskan erkände under rättegången att hon gjort flera misstag med läkemedelshanteringen den aktuella dagen, men hennes advokat sa i sitt försvarstal att sjuksköterskan inte agerat utanför normen på arbetsplatsen och att det delvis var systemfel på sjukhuset som låg bakom hennes misstag, rapporterade amerikanska CBS News i samband med rättegången.

Domen föll den 13 maj.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida