Droger

Narkotikadödligheten har ökat mindre än vad statistiken visat

Narkotikadödligheten har ökat mindre än vad statistiken visat
Narkotikadödligheten har ökat, men inte lika kraftigt som tidigare statistik gjort gällande. Arkivbild: Mostphotos

Statistiskt sett har narkotikadödligheten ökat kraftigt de senaste tio åren. Men siffrorna har ifrågasatts. Enligt en ny rapport beror halva ökningen på metodförändringar.

16 september 2016

Enligt den statistik som används i Sverige har den narkotikarelaterade dödligheten mer än fördubblats under de senaste tio åren, främst de opioidrelaterad dödsfallen. Men statistikens tillförlitlighet har ifrågasatts av både myndigheter och forskare

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har därför inför ett kommande EU-expertmöte i Stockholm om narkotikarelaterad dödlighet tagit fram en rapport som analyserat ökningen. 

Rapporten kommer fram till att det har skett en ökning av narkotikadödligheten och sannolikt även av de narkotikarelaterade dödsfallen (se faktaruta om skillnaden mellan begreppen). Men, konstaterar CAN, de tidigare redovisade ökningstrenderna har varit kraftigt överskattade..

Fler utreds

Det huvudsakliga skälet till detta är bättre metoder hos Rättsmedicinalverket för att identifiera narkotikadödligheten, enligt CAN. Framför allt har antalet fall som screenas för förekomst av olika narkotiska preparat ökat kraftigt.

Analyserna av dödssättet bland de narkotikarelaterade förgiftningsfallen visar en ökning av fallen orsakade av ofrivilliga överdoser, medan självmord relaterade till droganvändning inte ökat. 

Skillnad på begrepp

Narkotikadödlighet och narkotikarelaterad dödlighet är två olika saker.

Om det hos en avliden hittas spår av narkotika i kroppen kallas för narkotikadödsfall. Men det behöver inte vara narkotikan som orsakat dödfallet.

Narkotikarelaterade dödsfall är sådana där orsakssambandet utretts i dödsfallsregistret.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida