Nattsjuksköterskor i Gävle ryter ifrån: ”Nya schemat knäcker oss”
Efter många år som nattsjuksköterska tvivlar Angelica Rasmusson på att hon ska orka fortsätta. Orsak: nytt schema. Foto Daniel Bernstål
Kommunernas ekonomi

Nattsjuksköterskor i Gävle ryter ifrån: ”Nya schemat knäcker oss”

Det är frostigt i Gävle. Både utomhus och i relation till arbetsgivaren. Angelica Rasmussons frustration blir till ett vitt ångmoln där hon står bredvid hemsjukvårdens bil: ”Det nya schemat knäcker oss”, säger hon. Kommunen är pressad av illröda siffror, liksom många andra.

Angelica Rasmusson är en sådan där erfaren sjuksköterska vården skriker efter. Efter 30 år som legitimerad har hon jobbat överallt från akutmottagning till kardiologavdelning, i Sverige och Norge. De senaste 15 åren har hon varit en av Gävle hemsjukvårds nattsjuksköterskor. Det är hon som kommer med lindring när vargtimmarna plågar  och smärta och ångest växer sig ohanterliga i mörkret.

Hon trivs med mötena med de ofta äldre patienterna i deras hem. Ofta får hon en bättre bild av dem och deras livsberättelse när hon vant packar upp sina sprutor och sårförband och samtidigt småpratar lugnande om fotoramar med barnbarnen på byrån intill.

Nytt schema för nattsjuksköterskor

– Mitt hjärta klappar alltid för patienterna och jag gillar verkligen mitt jobb egentligen. Dessutom är jag och kollegorna ett bra gäng. Men det nya nattschemat knäcker oss. Jag har bara haft det i en månad och är redan helt slut. Det här går inte, säger hon.

Nattschemat rullades ut i oktober. Då försvann de inbakade långledigheterna på fem och nio dagar under sex veckor. I stället infördes ett schema där nattsjuksköterskorna arbetar två eller tre nätter i rad och är lediga ungefär lika många – om och om igen.

– Första lediga dagen sover vi ju och vakar av, sedan har man en ledig dag och efter den är man tillbaka på jobbet igen. Det är en oerhörd försämring för oss och helt ohållbart. Jag är alltid trött och det är knappt någon idé att ställa tillbaka dygnet, för man hinner inte det.

Parhäst på natten dyker upp

Det är novembermörkt och disigt under gatulyktornas sken utanför de barackliknande byggnaderna i industriområdet Näringen där hemsjukvården håller till. Snart dyker hennes parhäst på natten, sjuksköterskan Martina Löfqvist, upp i dunjacka och de går in. Båda är förtroendevalda för Vårdförbundet. De skojar och säger att de är lika samspelta som Piff och Puff.

Angelica Rasmusson kryper upp i den stora hörnsoffan med datorn och läser på om patienterna. Kvällspersonalen har redan dimmat ner ljuset och ska strax hem och sova. Martina Löfqvist suckar lite trött inför att de nu går på tre nattpass.

– För mig är det värsta att vi nu jobbar varannan helg. Jag har fem barn hemma och känner att jag missar allt. De tidigare längre ledigheterna var min morot för att orka jobba natt. Det kompenserade lite, säger Martina Löfqvist.

Angelica Rasmusson är en av Gävle kommuns nattsjuksköterskor, som förbereder material inför nattens arbete.
Angelica Rasmusson plockar fram urinkatetrar inför ett uppdrag. Foto: Daniel Bernstål

Gävle hårt drabbat ekonomiskt

Gävle är en av landets hårdast drabbade kommuner av dålig ekonomi, när kostnader skenat och underskottet djupnat. Trots ett tufft sparpaket i vintras fortsätter kommunen blöda.

Där ingick krav på minskning av hyrsjuksköterskor och införande av effektivare scheman med hjälp av kommunens nya, egna bemanningshandbok. Först ut i maj blev de fast anställda sjuksköterskorna dagtid, som fick nya scheman där röda dagar, kvälls- och helgpass lagts till. Men dagschemat verkar ha fått motsatt effekt då ett stort antal sjuksköterskor slutat. Behovet av hyrsjuksköterskorna minskade först men ökade igen efter sommaren. Av kommunens 85 sjuksköterskor har 35 sagt upp sig i år.

Tio nattsjuksköterskor blev åtta

Angelica Rasmusson berättar att röran från sjuksköterskorna på dagtid spred sig i höstas då även nattsjuksköterskornas schema stuvades om. Samtidigt minskades de tio nattsjukskötersketjänsterna till åtta.

– Ledningen verkar inte förstå hur lätt det är för oss sjuksköterskor att få nya jobb. Jag är så orolig att fler ska sluta. De som jobbat dag och är ensamstående klarar inte de nya kraven. Jag har orkat jobba natt i 20 år, men med det här schemat kommer jag inte klara det länge, säger hon.

Beror på dygnsvila och nytt kollektivavtal

Vårdfokus har försökt få en intervju med ansvariga chefer i kommunens vård och omsorg, vilket de avböjt för att i stället svarat på mail. Anneli Lindblom är chef för hälso- och sjukvårdskontoret i kommunen. Hon beskriver att schemaändringarna har berott på krav på dygnsvila och arbetstidsregler i det nya kollektivavtalet Hök24.  

”Vi behövde se över våra scheman för att undvika tillämpning av långa arbetspass och utifrån behov i våra verksamheter. Vi har valt att göra en gemensam schemaläggning för dagsjuksköterskor inom hemsjukvård och andra boendeformer.

Det tidigare nattschemat bestod av upp till elva nätter i rad och långa arbetspass. Den nya schemaläggningen utgår från att ha max tre nätter i rad och att undvika arbetspass över tio timmar”.

Angelica Rasmusson och Martina Löfqvist ifrågasätter att deras tidigare schema bröt mot dygnsvila-regelverket.

– Nej, vi hade ledigt över 13 timmar per dygn. Jag tror ändå att det mest handlar om att spara pengar. Men det blir kortsiktiga besparingar eftersom hyrsjuksköterskorna börjat dyka upp allt oftare igen, säger Angelica Rasmusson.

Fakta arbetstider

  • Sedan oktober 2023 gäller skärpta regler för dygnsvila, enligt kollektivavtal. Bakgrunden är att Sverige inte följt EU:s arbetstidsdirektiv.
  • Skiftarbetare ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila och 36 timmars sammanhållen veckovila.
  • Utifrån kollektivavtalet Hök24 ska arbetspass över 10 timmar undvikas och det ska följas upp årligen.

Hon känner inte igen att de skulle ha haft scheman med elva nätter i rad.

– Tidigare hade vi en kollega som ville arbeta sju nätter i rad och fick det. Men det var bara hon. Vi andra jobbade som mest fyra, ibland fem nätter, säger hon.

Angelica Rasmusson tror att de kunde ha förebyggt de nuvarande problemen om de själva på golvet fått komma med schemaförslag.

Det krisar i Gävle. Politikerna har dragit i nödbromsen och sedan november är det anställningsstopp, för personalkostnaderna har rusat. Politikerna själva tänker hålla i rekryteringar som är akuta.  De har också gått ut i media med att deras förtroende för cheferna för verksamheterna är lågt.

Angelica Rasmusson och Martina Löfqvist är ett väl inarbetat par som nattsjuksköterskor.
Angelica Rasmusson och Martina Löfqvist är ett väl inarbetat par som nattsjuksköterskor. Foto: Daniel Bernstål

Det känner Angelica Rasmusson igen sig i. Det chockrosa håret nästan lyser i mörkret. Hon bullrar rejält nu, syns och säger ifrån, ser det som sitt ansvar, lyfter sin oro till chefer, politiker och Vårdförbundets Gävle-avdelning. Politikerna i omvårdnadsnämnden har kommit henne till mötes i ett första steg genom att komma till hemsjukvården och lyssna.

– Jag har blivit varnad av kollegor och familj att gå ut för hårt. Här finns en tystnadskultur. Men jag måste säga sanningen för det här riskerar att gå riktigt fel om fler sjuksköterskor slutar. Vi har annonser ute, men som jag förstått inga sökande. Nu är inte bara lönerna dåliga utan schemana också. Det lockar inte, säger hon.

Hård konkurrens om nattsjuksköterskor

Hemsjukvårdens chef Anneli Lindblom är medveten om att sjuksköterskornas kompetens är attraktiv:

”Sjuksköterskor har en bred arbetsmarknad och konkurrensen mellan arbetsgivare är stor. Vi ser att antalet sökande till våra utlysta tjänster varierar under året. Ambitionen är att vi enbart ska ha egna sjuksköterskor, men där är vi inte än. Vi behöver fortfarande använda bemanningssköterskor.”

Beror det nya schemat på besparingskrav?

”Nej, det finns inga besparingskrav kopplade till det nya schemat. Men vi har en budget att förhålla oss till. Vi kan inte anställa fler medarbetare än det finns pengar till”, skriver Anneli Lindblom.

Facket bekräftar turbulensen

Hos facket bekräftar Annette Sköld, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Gävle, turbulensen.

Har ni inte haft möjlighet att stoppa schemaändringarna?

– Vi har varit nedringda på grund av det stora missnöjet. Men arbetsgivarna i är orubbliga i schemafrågan. Det här är den kommun vi har sämst gehör från. De motarbetar oss snarare än lyssnar.  Gällande maxtaket på tio timmar per pass har vi sagt att några minuter över det gör inget om det behövs för att lösa nattbemanning.

Efterlyser bättre facklig dialog

Hon efterlyser bättre dialog, mer fackligt inflytande och ställer sig frågande till neddragningen med två nattsjuksköterskor.

– Fler brukar behövas när man anpassar till de nya arbetstidsreglerna, för att behålla vårdkvaliteten. I stället infördes arbete varannan helg för nattsjuksköterskorna, vilket de flesta arbetsgivare går ifrån, för att de anställda ska få ett drägligt liv, säger Annette Sköld.

Väl hemma igen på morgonen mäter Angelica Rasmusson blodtryck och puls. 107 slag i minuten och trycket 160/95 mmHg, de höga värdena tror hon beror på sömnbrist och svårigheter att vaka av den senaste månaden. Hon har börjat oroa sig för hälsan men också för riskerna med att trött köra bil om nätterna. Det är tio mil tur och retur till kommunens bortre ände.

Röda siffror i kommunerna

  • År 2024 är ett tufft år för kommuner och regioner. Kommunerna beräknas göra sitt lägsta resultat på 20 år. Två av tre kommuner har besparingskrav.
  • 174 kommuner räknar med underskott i år, Gävle kommun hör till de hade rödast siffror redan förra året. Årsprognosen ligger på 245 miljoner kronor minus, varav omvårdnadsnämnden 29 miljoner kronor back. Det beror bland annat på kostnader för inhyrning av sjuksköterskor. Sparkravet på nämnderna inom välfärden är 180 miljoner kronor.
  • Regeringen har tillskjutit 16 miljarder inför 2025 till regioner och kommuner, främst till skola och hälso- och sjukvård. (Källa: Sveriges kommuner och regioner, SKR och Gävle kommun.)

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida