avtal

HÖK22: Förhandlingarna fortsätter – nuvarande avtalet förlängs

HÖK22: Förhandlingarna fortsätter – nuvarande avtalet förlängs
Foto: Getty Images

Den centrala förhandlingen om ett nytt avtal, HÖK22, fortsätter och det nuvarande avtalet förlängs. "Vi är inne i intensiva förhandlingar, men behöver mer tid," säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet, till Vårdfokus.

Texten är uppdaterad. Under torsdagskvällen pågick intensiva förhandlingar om ett nytt kollektivavtal, HÖK22, mellan SKR, Sobona (arbetsgivarorganisationen för kommunala bolag) och Vårdförbundet. Avtalet omfattar omkring 77 000 medlemmar i regioner, kommuner och kommunala bolag.

Det nuvarande avtalet, HÖK19, skulle ha löpt ut på torsdagen den 31 mars. Än så länge har parterna dock inte förhandlat fram något nytt avtal, i stället har de gemensamt beslutat att fortsätta förhandlingarna. Under tiden förlängs det nuvarande avtalet.

Hur lång tid förhandlingarna kommer att pågå kan Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet, inte säga.

Annelie Söderberg. Foto: Lars Nyman

– Vi förhandlar på, vi är inne i intensiva förhandlingar och har konstruktiva diskussioner. Men vi är inte klara och vi behöver mer tid, säger hon.

Det är svårt att bedöma tidsåtgången, konstaterar Annelie Söderberg.

– Vi har bägge parter våra delegationer vi ska samtala med. Sådant tar tid. Men det är ju också väldigt nödvändigt att göra. Nu handlar det också om att texter ska skrivas och man ska säkra att man i texten förstår varandra. Det är mycket jobb som ska göras i slutvarvet när man förhandlar, säger hon.

Till skillnad från HÖK19, som hade starkt fokus på lön, har Vårdförbundet i förhandlingarna om avtalet HÖK22 fokus på arbetsmiljö, arbetsvillkor och ett hållbart yrkesliv.

Texten är uppdaterad med citat från Annelie Söderberg.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida