Val 2022

Ny som regionpolitiker: ”Viktigt att barnmorskor är representerade i beslutsfattande organ”

Ny som regionpolitiker: ”Viktigt att barnmorskor är representerade i beslutsfattande organ”
Barnmorskan Hannah Dahlbäck (V) kommer in i regionfullmäktige i Stockholm. Foto: Privat.

Det ser ut att bli maktskifte i Region Stockholm. Vänsterpartiets nya representant, barnmorskan Hannah Dahlbäck, hoppas få vara med och påverka sjukvårdspolitiken. UPPDATERAD

Vänsterpartiet fick 11,6 procent av rösterna i Region Stockholm, vilket är en procent fler än tidigare mandatperiod.

– Det är det bästa valresultatet någonsin i regionen. Jag tror det beror på att vi nått ut med vår politik i frågor som stockholmarna tycker är viktiga. Vi har nog fått draghjälp av både Stockholms sjukvårdsuppror och Barnmorskeupproret, där jag själv var delaktig. Under valrörelsen har jag träffat personer som röstat blått till riksdagen men rött i regionen för att de är missnöjda med den sjukvårdspolitik som förts, säger Hannah Dahlbäck.

Hon är barnmorska på Danderyds sjukhus som, liksom andra förlossningskliniker, haft stora arbetsmiljöproblem det senaste året, med personalflykt och chefsavhopp. Regionfullmäktige beslutade om ett åttapunktsprogram för att åtgärda bristerna och möta missnöjet. Det innehåller bland annat rotationstjänstgöring mellan öppen- och slutenvård, ökad läkarbemanning, bättre handledning och mentorskap, nya arbetstidsmodeller och förbättrade processer genom hela graviditeten.

Hur ställer sig Vänsterpartiet till det här programmet?

– Vi är något kritiska, eftersom vi inte sett några effekter på golvet ännu. På min arbetsplats har det varit workshops och man har spånat idéer kring hur de som lämnat yrket ska lockas tillbaka. Men själva grundproblemen med arbetsmiljön och lönesättningen finns kvar och där har vi mycket att jobba med. De vallöften som Vänsterpartiet uttryckt hårdast är satsningar på vårdpersonalen, som arbetstidsförkortning och att kompetens ska löna sig på arbetsplatsen. Som det är nu kan jag få mer betalt som allmänsjuksköterska på en vårdavdelning än som barnmorska på förlossningen.

Region Stockholms åtgärdsplan

1. Ett arbete för att nå en barnmorska per födande kvinna.

2. Arbetsplatsrotation som möjliggör att medarbetarna får variation i arbetet samt att medarbetare får använda hela sin kompetens inom graviditet, förlossning och eftervård. 

3. Öka läkartätheten inom de områden där läkarens kompetens behövs som till exempel på akutmottagning. 

4. En omvärldsanalys i syfte att utveckla förlossningsvården. Rapporten ska bland annat leverera en beskrivning av framgångsrika organisationsmodeller samt en genomgång av relevanta kvalitetsmått för förlossningsvården.

5. Tydliga kompetens- och karriärmodeller som synliggör karriärsteg, möjliggör schemaläggning efter kompetensmix och kan ligga till grund för kompetensutveckling.

6. Handledning och mentorskap som underlättar övergången från studier till arbetsliv.

7. Utvärdera arbetstidsmodellens tillämpning och effekt inom förlossningsvården.

8. Uppgiftsväxling där vårdnära servicepersonal vid behov avlastar vårdpersonal med uppgifter som patientnära städning, måltidshantering och förrådshantering.

Den utlovade förlossningsavdelningen på S:t Görans sjukhus, som tidigarelades på grund av krisen, planeras nu att öppna 2023. Är det bra?

– Ja, det var ett krav från oss. Men jag ser en risk att den urholkar övriga förlossningsavdelningar i regionen, även om man sagt att man främst ska försöka locka tillbaka barnmorskor som slutat inom förlossningsverksamhet. De regionstyrda sjukhusen har ingått en kartell som innebär att man som barnmorska inte har rätt att förhandla om sin lön om man byter arbetsplats, utan ska ingå i ordinarie lönerevision. Det gör att många verksamma barnmorskor kanske söker sig till S:t Göran ändå, eftersom det är enda sättet att höja sin lön. Om det enbart gäller barnmorskor vill jag lyfta den frågan politiskt.  

Vilka uppdrag hoppas du få i regionen?

– Jag vill gärna sitta i nämnder där jag kan bidra med erfarenhet och kunskap och kan påverka utifrån mitt yrke, till exempel i hälso- och sjukvårdsnämnden. Just nu pågår en valprocess inom partiet och rent krasst är det här mitt första politiska uppdrag, så jag vet inte var jag landar internt i partiet. Men jag tycker att det är viktigt att barnmorskor är representerade i beslutsfattande organ.

Du har haft starka åsikter om politiken förut. Är du beredd att stå till svars för politiska beslut inför dina kollegor i framtiden?

– Absolut, men det förutsätter att Vänsterpartiet får vara med i en styrande koalition, helst en röd-grön med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Vi lämnar alla dörrar öppna, utom till Sverigedemokraterna vilket nog är ömsesidigt. Men det pågår förhandlingar och det finns en risk att vi hamnar i fortsatt opposition.

Kommer du att fortsätta jobba kliniskt trots ditt politiska uppdrag?

– Ja, men från och med måndag går jag ner till 75 procent. Jag ser fram emot det politiska arbetet, även om vi får börja jobba i en jäkla uppförsbacke.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version stod en felaktig uppgift om maktskiftet i Region Stockholm.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida