Förlossningsvård

Facket: 100 miljoner extra löser inte förlossningskrisen

Facket: 100 miljoner extra löser inte förlossningskrisen
Finansregionrådet Irene Svenonisus (M) och Emma Jonsson, Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

Nu hoppas den politiska koalitionen i Region Stockholm att den nya pengasatsningen ska lösa krisen i förlossningsvården. Vårdförbundet tror att politikerna måste titta betydligt djupare i plånboken.

Moderaterna i Region Stockholm skjuter till 100 miljoner kronor till förlossningsvården för 2022. Summan läggs ovanpå det liggande budgetförslaget som ska klubbas i fullmäktige i mitten på november.

Krisen i förlossningsvården har vuxit de senaste veckorna, med en så dålig arbetsmiljö att cheferna inte längre kan ta ansvar för den på Södersjukhuset, och ett stort antal uppsägningar bland barnmorskor på Danderyds sjukhus, krav på högre löner och demonstrationer som verkar sprida sig över landet.

Regionens nytillsatta förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe presenterade förra veckan en plan för hur krisen ska lösas. Nu har finansregionrådet Irene Svenonius (M) meddelat hur planen ska finansieras – med 100 nya miljoner för 2022, och lika mycket följande år.

– De pengarna ska oavkortat gå till satsningen på en barnmorska per födande kvinna, vilket är ett mål vi ska genomföra under 2022. Pengarna går till alla regionens förlossningskliniker.

Hur många extra barnmorskor räcker pengarna till?

– Jag kan inte exakt säga hur många. Det handlar om att frigöra barnmorskorna så att de kan vara i förlossningsrummen där kvinnor föder. Arbetet ska göras gemensamt på klinikerna, så det kommer att innebära förändringar för även undersköterskor, sjuksköterskor och läkare.

Emma Jonsson, ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, menar att den extrainsatta satsningen på 100 miljoner kronor inte räcker för att lösa bemanningskrisen och ge barnmorskorna bättre arbetsmiljö.

– Det här är för lite pengar. Förlossningsvården är för underfinansierad för att det här ska räcka. Pengarna ska öronmärkas till det här målet, men ger inget här och nu. Arbetsmiljön är så eftersatt, barnmorskorna hinner inte ta rast och jobbar alldeles för mycket övertid. Det ska till något annat för att lösa situationen här och nu, säger hon.

Samtidigt är hon glad att regionen nu tagit beslutet och vågar lova en barnmorska per födande.

– Men de måste förstå vad det innebär för att vara seriösa. Oppositionen gick ut med att den dubbla pengen behövdes, och det låter mer rimligt.

Hon menar att barnmorskorna har hört många vackra ord tidigare, och är luttrade.

– Jag träffade förtroendevalda i går kväll, och de upplever inte att de här miljonerna hjälper i situationen som är just nu. Många pratar om olika ersättningar. Ett sätt att vända skeppet nu är att verkligen ta ansvar för lönerevisionen, visa att kompetensen som barnmorska är värderad och satsa på ökad lönespridning genom att värdera kompetens och erfarenhet, säger Emma Jonsson.

Budget på en miljard

Den styrande blågröna koalitionen har redan i sitt liggande budgetförslag satsat mest på förlossningsvården bland alla verksamhetsområden i hälso- och sjukvården. Budgeten för förlossningsvården ligger enligt Irene Svenonius på omkring 1,2 miljarder kronor. Så de nya 100 miljonerna innebär en höjning på drygt 8 procent.

– Vår förvaltning har räknat ut att det är vad som behövs, utöver budget, för att nå målet en barnmorska per födande. Nu tillför vi det. Jag ser att de ger fantastiska vårdresultat, nöjda föräldrar och minskat antal bristningar. Uppenbarligen har priset varit deras arbetsmiljö. Min tro är att barnmorskorna och andra ser att vi tar deras signaler på största allvar, säger Irene Svenonius.

Hoppas resten av landet följer efter

Hon hoppas att Stockholm med initiativet banar vägen för hela Sverige.

– Vi blir den första regionen med en barnmorska per födande. Jag hoppas att barnmorskorna ska ta väl emot satsningen och att de vill genomföra det här. Det här gör vi för deras och de födande kvinnorna skull, säger hon.

Barnmorskorna själva har ställt krav på högre löner, från 8 000 kronor mer i månaden för dem med lång erfarenhet, till 2 000 kronor i månaden för de nya.

Kommer barnmorskorna också kunna se fram emot att få högre löner?

– Vi har ju en modell för hur löner sätts i Sverige, som utgår ifrån nationella avtal mellan parterna. De avtalen utgår vi ifrån och sedan sätts löner av chefer och medarbetare. Jag är stolt över att Region Stockholm har landets högsta barnmorskelöner. Det hoppas jag att vi ska fortsätta ha. Jag vill se ett större mått av att det ska löna sig att arbeta som barnmorska i förlossningsvård. Det ska också löna sig att stanna kvar, vara senior och trygg och fungera som mentor. De aspekterna måste vägas in i lönesättningen.

Vårdfokus har sökt Nicole Silverstolpe, Region Stockholms nya förlossningssamordnare, för att ställa frågor om barnmorskornas lönekrav. Hon är inte tillgänglig för intervjuer, men har till Sveriges Radios Ekot sagt nej till lönehöjningar nu, och hänvisat till ordinarie löneförhandlingar.

Bland övriga möjliga lösningar för Stockholms förlossningsvård tycker Vårdförbundet att det är dags att öppna förlossningen på S:t Görans sjukhus som har skjutits upp till år 2026.

– Enligt våra beräkningar så finns det barnmorskor som vill arbeta med födande, men inte gör det i dag. Om de nu ska kunna arbeta med en barnmorska per födande, så kanske de väljer att komma tillbaka. 929 födande kvinnor gick inte att hänvisa vidare 2020 utan togs emot utan att det egentligen fanns plats på förlossningarna, och då har det faktiskt också handlat om rum, säger Emma Jonsson.

Irene Svenonius ser det som en möjlighet på sikt.

– Det är ett verktyg som ska finnas med i lådan. Nu hoppas vi på vår reform för att få fler barnmorskor att arbeta i förlossningsvården. Men på sikt är det en möjlighet, säger hon.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida