Covidvaccin

Oklart vem som ska vaccinera tonåringarna

Oklart vem som ska vaccinera tonåringarna
I slutet av sommaren kan det bli dags för ungdomar från 16 år och yngre i riskgrupp att bli vaccinerade. Foto: Getty Images.

I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att 16- och 17-åringar kommer att kunna få covidvaccin. Det gäller också barn mellan 12 och 15 år med riskfaktorer. Men var, och av vem, ungdomarna ska vaccineras är inte klart. UPPDATERAD.

Drygt tre veckor efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gett grönt ljus till att barn från 12 år kan få covidvaccin så kom det svenska beslutet.

På en presskonferens tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att unga födda 2005 och tidigare kommer att erbjudas covidvaccin.

– Det är främst av tre anledningar. För det första handlar det om att skydda individen från allvarlig sjukdom – även om unga sällan blir väldigt sjuka – men också att minska smittspridningen i den åldersgruppen. Sedan tror vi att det kan få effekt på smittspridningen i andra åldersgrupper, sade Johan Carlson.

Även barn från 12 år upp till 15 år som har särskilda riskfaktorer kommer att erbjudas vaccin. Men längre ner i åldrarna vill myndigheten inte gå just nu. Det är fortfarande mycket vi inte vet om hur vaccinet fungerar på de yngre barnen och man måste väga risk mot nytta, sade Johan Carlson.

– Att vaccinera barn är känsligt och inget man ska göra i onödan. Än så länge så finns det stöd för att gå ner till 16 år när det gäller rekommendationerna, det har vi sett i andra länder där man vaccinerat miljontals unga, fortsatte han.

Tonåringarna ska erbjudas Pfizers Biontechs vaccin Comirnaty och vaccinationerna är tänkta att inledas när de som är 18 år och äldre har erbjudits vaccin inom fas 4. Det väntas kunna ske någon gång i augusti. Läs mer om det här.

Vem ska vaccinera ungdomarna?

Men var – och av vem – tonåringarna ska vaccineras kunde varken Anna Ekström eller Johan Carlson svara på under dagens presskonferens. Det är regionerna som är ansvariga för genomförandet, men exakt hur det ska organiseras är inte klart.

– Man ska veta att elevhälsan är precis som skolan i övrigt mycket hårt ansträngd. Just elevhälsan har bland annat till uppgift att arbeta med att elever som haft en hög frånvaro under pandemin kan komma tillbaka och få stöd i skolan. Så elevhälsan är under väldigt stor press redan, sade Anna Ekström.

– Det finns en bra organisation för att sköta vaccinationerna inom regionerna, så det här kan nog göras inom den. Det är upp till regionerna att lösa hur de ska organisera arbetet, sade Johan Carlson.

Artikeln har uppdaterats med ett förtydligande om regionernas ansvar kring genomförandet av vaccinationerna samt Anna Ekströms citat.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida