Omvald som ordförande: ”Vi är fackets framtid – därför ska vi ha inflytande”

I helgen valdes Marlene Juhl om till ordförande i Vårdförbundet student. Det blir hennes andra mandatperiod. "Vi måste bli ännu bättre på att företräda alla våra professioner", säger hon.
Varför vill du sitta som ordförande för studentorganisationen ytterligare ett år?
– Jag vill fortsätta det arbete vi påbörjat under den här mandatperioden, till exempel med att synliggöra alla professioner och göra oss relevanta för alla studentgrupper. Det är först nu jag har kommit in i rollen ordentligt och jag vill fortsätta påverka internt inom Vårdförbundet för att studenters frågor ska prioriteras. Det vi som är förbundets framtid.
Vilken är din viktigaste insats under året som gått?
– Jag tycker att vi verkligen tagit seriöst på uppgiften att synliggöra alla professioner och även vågat ställa krav på inflytande i förbundet. Förbundsstyrelsen ser positivt på vårt engagemang och vill ge studenter inflytande, men ibland har vi olika syn på hur det kan ske. Därför behöver vi förklara varför vi är viktiga och vara tydliga, vilket vi har vågat.
Vårdförbundet student fyller 10 år, något som uppmärksammades på årsmötet i helgen. Berätta om några milstolpar!
– Vi hade ett panelsamtal med Sophia Godau, Milo Bescher och Nadja Ståhl, som alla suttit i studentstyrelsen. De gav en tillbakablick. Vad engagerade dem som studenter? Vad har det betytt för dem att vara engagerade i facket? Det gav en bild av vad Vårdförbundet student gått igenom och vad vi kan dra nytta av i framtiden. Gemensamt för alla tre var att de kämpade för saker som blev verklighet långt senare, och att de tyckte det var häftigt att se hur deras engagemang påverkat framtidens studenter. Det är lätt att känna att man står och stampar och inte kommer någon vart. Nadja Ståhl berättade bland annat om sin motion om en studentombudsman i förbundet, något som vi fick förra året. Nu ser jag vilken enorm skillnad det blivit.
Hur ser utmaningarna ut framöver?
– Vi behöver bli ännu mer relevanta för våra studentmedlemmar. På årsmötet hade vi en workshop där vi fångade upp vilka frågor medlemmarna tycker att vi ska driva. Det märktes att det finns en okunskap om vad studentstyrelsen gör. Ett förslag var att vi ska synas mer i sociala medier. Vi behöver marknadsföra oss och ta hjälp av avdelningarna och studentinformatörerna, men också sänka tröskeln för hur engagemang kan se ut. Att vara aktiv via instagram kan vara ett sätt att vara engagerad.
Hur ska ni göra er mer relevanta som studentorganisation?
– På årsmötet gick det en biomedicinsk analytikerstudent och en röntgensjuksköterskestudent på 30 studenter. Vi måste bli bättre på att uppmärksamma allas frågor så att alla grupper känner att vi företräder dem. Då måste vi också ta reda på vilka frågor som engagerar. Vi behöver vara nära studenterna och vara uppmärksamma på vad de vill att vi prioriterar. Det är en utmaning eftersom vi inte har förtroendevalda ute i avdelningarna. Ett önskemål som framkom på årsmötet var bättre uppbackning när det gäller löneförhandling.
Vad vill du ha åstadkommit om ett år?
– Att vi har stärkt samarbetet mellan oss och avdelningarna och haft någon form av medlemsforum för att skapa lokalt engagemang, och hittat nya former för engagemang. Och att valberedningen fått ännu bättre förutsättningar att rekrytera fler representanter från alla våra professioner till studentstyrelsen.
Här är nya styrelsen för Vårdförbundet student
Ordförande: Marlene Juhl, 24, Sjuksköterskeprogrammet, Röda Korsets Högskola, Stockholm.
Vice ordförande: Ebba Claesson, 26, Röntgensjuksköterskeprogrammet, Karolinska institutet, Stockholm.
Styrelseledamöter:
Esha Hoque, 30, Sjuksköterskeprogrammet, Linköping Universitet.
Johanna Bravenius, 36, Sjuksköterskeprogrammet, Högskolan Dalarna.
Emma Lindell, 41, Sjuksköterskeprogrammet, Högskolan i Halmstad.
Shahira Hafed, 22, Sjuksköterskeprogrammet, Röda Korsets Högskola, Stockholm.
Åsa Elfvelin, 23, Sjuksköterskeprogrammet, Röda Korsets Högskola, Stockholm.
Cain Rocabado Hellgren, 29, Biomedicinsk analytikerprogrammet, Karolinska institutet, Stockholm.
Irina Fransson, 39, Sjuksköterskeprogrammet, Lunds Universitet.
Ebba Johnsson, 33, Sjuksköterskeprogrammet, Högskolan Dalarna.