Anmälningsplikt

Oro bland papperslösa för att bli anmälda i vården

Oro bland papperslösa för att bli anmälda i vården
Distriktsköterskan Mathilde Gray tror att en informationsplikt skulle få stora konsekvenser både för individer och samhället. Foto: Sanna Björkman och Getty Images.

Under onsdagen ordnas en manifestation mot den så kallade "angiverilagen” i Stockholm. "Många papperslösa tror att informationsplikten gäller redan nu” säger distriktssköterskan Mathilde Gray på Röda Korsets vårdförmedling i Stockholm.

I slutet av november ska utredningen om anmälningsplikten presenteras för regeringen. Förslaget om att offentligt anställda ska informera polis eller Migrationsverket om de möter en person som vistas i Sverige utan tillstånd har väckt en intensiv debatt. Flera fackförbund, däribland Vårdförbundet, är starkt kritiska och menar att det strider mot så väl yrkesetik som barnkonventionen och mänskliga rättigheter.

Tror att lagen redan gäller

Redan nu märker personalen på Röda Korsets vårdförmedling i Stockholm en ökad rädsla bland papperslösa och andra migranter som de möter.

– Vi får fler samtal om sekretess och många papperslösa tror att informationsplikten gäller redan nu. De är mer rädda, säger distriktssköterskan Mathilde Gray som arbetat på mottagningen sedan 2019.

Rädslan för att bli anmäld vid en vårdkontakt, och där med riskera utvisning, kan få stora konsekvenser den enskilda individen och för samhället, menar Mathilde Gray.

– Att dra sig för att söka vård kan bli direkt farligt för patienten. I värsta fall kan det leda till för tidig död, säger Mathilde Gray.

Drabbar barn till papperslösa

Mathilde Gray varnar för att redan utsatta grupper riskerar att bli mer utsatta om lagförslaget går igenom. Det kan handla om att barn till papperslösa inte får gå till skolan eller om att kvinnor som är utsatta trafficking inte vågar söka hjälp.

– De kommer att tryckas allt längre ut i det så kallade skuggsamhället. I stället borde vi satsa på att komma närmare de här personerna. Ta bara en sådan sak som en ny pandemi – vad skulle hända om det finns en stor grupp som inte vågar söka vård?

Regeringen gav under hösten den pågående utredningen ett så kallat tilläggsdirektiv där frågan om vissa verksamheter, som till exempel vård och skola, kan undantas från anmälningsplikten. För Mathilde Gray är det dock ingen hållbar lösning.

– Det blir lättare att göra fel om vissa grupper ska anmäla papperslösa och andra inte. Det blir också svårare för de som vistas här att förstå vad som gäller i kontakt med olika myndigheter. Det skulle leda till en bristande tillit för hela samhället.

Sedan utredningen drog i gång hösten 2022 har Röda Korset engagerat sig i frågan på flera sätt, bland annat genom löpande dialog med utredaren om de humanitära konsekvenserna som införandet kan leda till. Man har också deltagit i seminarier i Riksdagen och samverkar med flera andra frivilligorganisationer i frågan.

Fakta om Röda Korsets vårdförmedling

På mottagningen på Kungsholmen i Stockholm arbetar fyra sjuksköterskor och en socionom med att ge vård och stöd till papperslösa och andra migranter som faller utanför samhällets skyddssystem.

Sjuksköterskorna har drop in-mottagning på vardagar och det finns möjlighet att boka läkarbesök vid behov.

Vårdförmedlingen har en nationell rådgivningstelefon där de kan hjälpa papperslösa att få kontakt in i den ordinarie sjukvården.

Vårdpersonal kan höra av sig till mottagningen om man har frågor. De vanligaste frågorna och svaren om vilka rättigheter till vård som papperslösa och andra migranter har hittar du på Röda Korsets hemsida.

Sedan 2013 har personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige rätt att få vård som inte kan anstå. Vilket typ av vård det innefattar beslutas av behandlande läkare.

Laglig rätt till vård

På vårdförmedlingen fortsätter Mathilde Gray och hennes kollegor att ge vård och stöd till papperslösa och andra migranter. Drygt 800 personer om året kommer till mottagningen efter att ha blivit nekade vård eller fått dyra fakturor för vård de egentligen skulle ha fått subventionerad.

– Trots att vi har en lag sedan 2013 som säger att alla har rätt att få vård som inte kan anstå blir det lätt missförstånd. En stor del av arbetet handlar om att informera vårdpersonal om vilka rättigheter papperslösa och andra migranter har.

Den 23 oktober kl 17.00 -18.00 anordnar Vårdförbundet tillsammans med Facken i Välfärden en manifestation på Sergels torg i Stockholm mot regeringens förslag under parollen ”Stoppa angiverilagen”.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida