Peter får Vårdförbundets förbättringsstipendium

Peter får Vårdförbundets förbättringsstipendium
Peter Nilsson, ambulanssjuksköterska i Karlshamn, får Vårdförbundets förbättringsstipendium på 100 000 kronor. Stipendiet delas ut vid en ceremoni i morgon klockan 9.30 i Wämö center, Karlskrona.

Hallå där... ...Peter Nilsson, ambulanssjuksköterska vid ambulansen i Karlshamn i Blekinge. Du har vunnit Vårdförbundets stipendium på 100 000 kronor för förbättring och utveckling inom hälsa, vård och omsorg. Hur känns det?

19 november 2012

– Det känns fantastiskt, verkligen. Det är roligt att få uppmärksamhet för mitt arbete och det är också en sporre att fortsätta.

Din ansökan handlar om hur informationsöverföring från ambulans till akutmottagning ska bli bättre, varför är det intressant?

– Jag har en master i mjukvaruteknik och är intresserad av kvalitetssäkring och processtyrning. När jag stör mig på något så vill jag gå in och förbättra. Jag upplevde en stor individbaserad variation i journalerna som överlämnades från ambulanserna till akuten både vad gäller kvalitet och omfattning.

Hur löste du det problemet?

­­– Jag har optimerat mallen i rapporteringssystemet SBAR. Vi använder SBAR i vårt arbete men har aldrig fått den utbildning vi har behövt och det har gjort att vi inte kunnat använda systemet fullt ut. Med min checklista så utelämnas ingenting. Men det här är ett arbete som pågår och inte är helt klart. Jag har hållit utbildningar här i Karlshamn och det ska bli en uppföljningsutbildning också. Och fortfarande återstår mycket jobb med kommunikation, journalföring och patientsäkerhet.

Stipendiet är på 100 000 kronor. Vad ska du använda pengarna till?

– Jag vågar inte säga hur. Jag vill jobba med framåtskridandet i process och styrning på min arbetsplats och i förlängningen kanske på fler arbetsplatser. I Sverige finns det många olika rapporteringsmodeller mellan ambulans och akut, ingen talar samma språk.

Vad önskar du dig nu?

– Jag vill att arbetsgivaren ska stötta forskningen mer, hittills har vi varken fått kompensation för den tid eller de pengar vi lägger ner. Bara här på ambulansen i Karlshamn är vi tre med magisterexamen, man brukar eftersträva åtminstone en.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida