Bemanning

Risk för vikariebrist när fribeloppet för studenter återinförs

Risk för vikariebrist när fribeloppet för studenter återinförs
Många som pluggar till vårdyrken sommarjobbar i branschen, men nu måste studenterna akta sig för att tjäna för mycket. Fel, tycker Vårdförbundet Students ordförande Anja Basic. Foto: Getty images.

Under pandemin kunde studenter jobba obegränsat utan att riskera sänkta studiemedel. Nu finns återigen en övre gräns för hur mycket man får tjäna och Vårdförbundet Student varnar för att det kan bli svårt att rekrytera vikarier under hösten. "Vi vill att fribeloppet slopas, minst under sommarmånaderna, för att tillåta studenter som har möjlighet att hoppa in extra, utan stress över att förlora en trygghet inför exempelvis en stor tentamen", säger ordförande Anja Basic.

På biomedicinska analytikerprogrammet vid Linnéuniversitetet i Kalmar oroas många studenter av det slopade fribeloppet. En av dem är Ialanta Silvermarker, som för andra sommaren i rad har arbetat som provsorterare vid Växjö lasarett.

– Jag ser bland annat till att proverna skickas till rätt avdelningar och ringer upp om något blivit fel, berättar hon.

I år tjänade hon 21 800 kronor i månaden och arbetade hela sommaren. Lönen når ännu inte upp till Centrala studiestödsnämndens (CSN) så kallade fribelopp, som under höstterminen är 93 561 kronor för den som tar ut studiemedel för heltidsstudier under 20 veckor. Överstiger inkomsten beloppet minskar studiestödet, både lån- och bidragsdelen. Har man rapporterat för låg inkomst kan man bli återbetalningsskyldig.

– Jag snuddar vid gränsen, men är inte över ännu, säger Ialanta Silvermarker.

Köper begagnade kursböcker

Men sänkt studiemedel skulle påverka studierna negativt, tror hon.

– Då skulle jag kanske behöva ta ett extrajobb under terminen och inte kunna plugga lika mycket. På den här utbildningen har man inte tid till det.

Ialanta Silvermarker pluggar till biomedicinsk analytiker på Linnéuniversitetet i Kalmar. Foto: Privat.

Pengarna hon tjänar under sommaren lever hon på resten av året, men hon måste också betala hyra och andra levnadsomkostnader under juni, juli och augusti då det inte betalas ut något studiemedel.

– Om jag inte sommarjobbade skulle jag kanske behöva säga upp min lägenhet, flytta hem till mina föräldrar i Växjö och pendla till skolan i Kalmar. Det skulle väl funka för mig, men inte för mina klasskompisar från till exempel Falun och Uppsala.

Som student har Ialanta Silvermarker lärt sig att leva billigt, men stigande mat- och elpriser är ett hot mot den skrala ekonomin.

– Jag lagar ofta storkok och fryser in matlådor, handlar bara kött när det är rabatt i affären, undviker snacks och äter nästan aldrig ute. Jag försöker också köpa begagnade kursböcker. Generellt tycker jag att det finns ett stort utbud av second hand-butiker i Kalmar och studenterna här har bra sammanhållning och hjälper varandra på olika sätt.

Bara en procent jobbade i vården

Fram till 1 juli 2022 var CSN:s inkomstprövning avskaffad på grund av covid-19-pandemin. Anledningen var att göra det möjligt för fler – framförallt de som pluggade till vårdyrken – att hoppa in och jobba i den hårt ansträngda vården.

Enligt en rapport som publicerades i början av sommaren, och som analyserar åren 2019 och 2020, jobbade endast en procent av de studiemedelsberättigade inom vård- och omsorgssektorn, vilket anses vara en marginell andel. Fler studenter i Sverige arbetade däremot mer under den period som fribeloppet var avskaffat. Samtidigt tillkom studiemedelstagare som hade förvärvsarbete som sin huvudsakliga sysselsättning.

Nu anser Vårdförbundet Student att fribeloppet borde tas bort, åtminstone under sommarmånaderna, något Sveriges förenade studentkårer (SFS) håller med om.

Varnar för vikariebrist

Ordförande Anja Basic, som själv studerar till sjuksköterska i Umeå, har jobbat inom ambulanssjukvården i Skellefteå och tagit många av de förmånliga sommaravtalspass som ger extra ersättning och därmed höjer inkomsten. Inför sista terminen på utbildningen har hon valt att inte ansöka om studiemedel för att inte riskera att bli återbetalningsskyldig.

Hon ser en risk att vården får svårt att rekrytera vikarier under hösten när fribeloppet återinförs och studenter måste hålla extra koll på lönespecifikationen.

Anja Basic, ordförande i Vårdförbundet Student. Foto: Ulf Huett.

”Varför ska de studenter som har möjlighet att arbeta begränsas? Under pandemiåren var de varmt välkomnade, men under vårdkrisen ska vikarier inte få arbeta trots att de vill? På de arbetsplatser jag varit på hade ingen klarat sig utan vikarier. Personalbrist är ett stort problem och det påverkar i slutändan de mest utsatta: patienterna”, skriver hon på Studentbloggen.

Någon permanent förändring av systemet är däremot inte aktuell, enligt utbildningsminister Anna Ekström.

– Man kan jobba nästan halvtid som sjuksköterska och ändå få fullt studiemedel. Jag tycker det är lagom. Jag vill inte ha ett system där man kan jobba heltid och få studiebidrag, det ska gå till de som annars inte haft råd att studera, säger hon till SVT Nyheter.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida