Val 2022

Rörigt i lokalpolitiken för nyvald sjuksköterska

Rörigt i lokalpolitiken för nyvald sjuksköterska
Lene Lorentzen har lång erfarenhet som fackligt förtroendevald i Vårdförbundet. Det engagemanget har nu lett vidare till politiken. Foto: Privat.

Det är premiärdags för operationssjuksköterskan Lene Lorentzen. Hon kommer in i kommunfullmäktige i Skövde. Att hitta personal till vård och omsorg, och ge dem bra förutsättningar är hennes hjärtefråga i politiken. Hon tror att det kommer att bli en rörig höst, då ett nytt parti lyckats kamma hem oväntat många mandat.

Operationssjuksköterskan Lene Lorentzen (S) hittade energin för politiken i vården där hon jobbar, och är förtroendevald för Vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus. Hon är en av de som var med i Vårdfokus intervjuserie inför valet, där vårdpersonal som kandiderar till politiska poster frågades ut.

Än är det inte klart hur det nya styret i Skövde kommun ska se ut. Men klart är att kommande mandatperiod kommer Lene Lorentzen vara en av fullmäktiges ledamöter för Socialdemokraterna.

­– Kompetensförsörjningen i vård och omsorg är den viktigaste politiska frågan. Hittar vi rätt personal och ger dem bra arbetsmiljö, så kommer de vilja stanna, och då behöver vi politiker inte vara med och peta och detaljstyra i verksamheterna. Personalen är kompetent och sköter det själva om de har rätt förutsättningar, säger hon.

Skövde har 50 års tradition av ett blått styre. Men just nu är det rörigt i Skövdepolitiken. Ett nytt parti – Skövdepartiet – har lyckats knipa nio mandat, och alla övriga partier utom Sverigedemokraterna har förlorat mandat. Redan innan det nya partiet så var de styrande – Allians för Skövde – en minoritetsallians. Alliansen bestod av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Hennes eget parti, Socialdemokraterna, tappade tre mandat och har nu 16.

Än är det inte klart om den gamla alliansen ska fortsätta styra, eller om en ny koalition ska bildas.

– Jag har inte hört något än om det förs samtal mellan partierna. Men om den sittande alliansen inte går ihop med något av oss andra partier, så behöver de söka samförstånd med något annat parti inför varje beslut. Det blir det ett svagt, instabilt styre, Det tycker jag är olyckligt, säger hon.

Det nya Skövdepartiet har startats av kända politikerprofiler, några moderater tillsammans med en tidigare socialdemokrat.

Lite besviken är hon så här efter valet.

– Vi är ett parti som vill växa och få styra, men blir ett stödparti. Nu är det inte helt klart än, men mandaten är sannolikt klara. Jag känner att andra partier ofta får äran för politiska idéer som vi står bakom. Som stödparti kommer man i skymundan, bakom de styrande.

Hon tycker att det påminner lite om det fackliga arbetet, som ofta sker osynligt. Många gånger får arbetsgivaren uppmärksamhet för linjer som Vårdförbundet drivit. Eller att Vårdförbundet lyckas skruva på en förändring så att den blir bättre.

Men samtidigt låter hon sig inte nedslås.

Lene Lorentzen kandiderade också till regionen. Där kan ett maktskifte vara på gång efter valet. De senaste åtta året har region Västra Götaland haft ett grönblått styre. I årets val stärkte Socialdemokraterna sin position till 29,5 procent. Men någon självklar majoritet finns inte.

Just Lene Lorentzen kommer nog inte in i fullmäktige, det skulle då behövas ett helt gäng med kryss, så att hon körde om andra på listan. Men hon har starka politiska åsikter om vad regionen behöver göra.

– Med ett rött styre skulle vi fokusera på våra egna sjukhus och vårdcentraler och sluta sälja ut vård. Vi behöver ha kontroll över vår välfärd och säkra personalens villkor. Som det är nu har vi köer, dålig tillgänglighet och en svår personalsituation. Samtidigt har vi fått statligt stöd under pandemin på 660 miljoner, varav bara 40 gått till sjukhusen, 294 till privata vårdaktörer och 336 miljoner står kvar på regionens bankkonto. Det är svårt att förstå när personalen slitit hårt, och vi har svårt att behålla och rekrytera.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida