Val 2022

”Om ingen ställer upp har vi ingen demokrati kvar”

<strong>”Om ingen ställer upp har vi ingen demokrati kvar”</strong>
Lene Lorentzen har lång erfarenhet som fackligt förtroendevald i Vårdförbundet. Det engagemanget har nu lett vidare till politiken. Foto: Privat.

Efter förra valet blev Lene Lorentzen rädd. Hon läste om hur partierna förlorade medlemmar och färre ville bli politiker. Hon visste var hennes egen politiska sympati låg och lyfte luren till partiet och sa: Jag kan ta uppdrag.

Lene Lorentzen är operationssjuksköterska på Skaraborgs sjukhus i Västra Götaland. Men sedan sju år jobbar hon heltid fackligt i Vårdförbundet. Det fackliga engagemanget har lett henne vidare till politiken.

Efter att ha hoppat in som ersättare i vård och omsorgsnämnden en mandatperiod hoppas hon nu ta plats i kommunfullmäktige.

Vad fick dig att engagera dig politiskt?

– Jag insåg efter förra valet vilket stort problem det är att partierna förlorar medlemmar och få vill vara politiker. Man kan tycka vad man vill om partierna. Men har man inga partier, då har vi ingen demokrati. Jag fick panik. Vad vill vi ha då?

– Jag var på det klara med vilket parti jag sympatiserade med – så då erbjöd jag mig att ta uppdrag i kommunpolitiken.

Vårdpersonal i politiken

Inför valet i höst intervjuar Vårdfokus några sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som kandiderar för uppdrag.

 Vilka är dina viktigaste valfrågor?

– Att samhället kan erbjuda stöd när vi behöver dess hjälp. Det starka samhället i en stark demokrati. Självklart tycker jag att sjukvården kommunalt och regionalt är viktig. Kompetensförsörjningen gäller hela välfärden, också skolan.

Vilken är din vårdrelaterade hjärtefråga?

– Vi i personalen behöver ha förutsättningar att göra det som krävs av oss. Det upprör mig oerhört när vi inte får rätt förutsättningar. Som att de som är nya i yrket tvingas ta ansvar för liv och hälsa utan att vara redo för det.

– Sjukvårdens budget är alltid baserad på den tidigare budgeten. Det behövs en översyn så att den blir anpassad efter det uppdrag vi har idag.

Lene Lorentzen (S)

Hur påverkar ditt yrke ditt politiska engagemang?

– I allra högsta grad. Mitt fackliga engagemang har knuffat mig mot politiken. Engagemanget har utvidgats till att jag vill vara med och bilda opinion. Jag vill kunna påverka hur resurserna fördelas i samhället.

Har du nytta av ditt yrke i politiken?

– Som operationssjuksköterska måste man alltid hålla ordning och reda. Det fortsätter jag med gällande struktur och organisation, det är högst användbart.

Vad står högst på vårdagendan där du verkar?

– Bemanning och kompetensförsörjning. I nämnden ser vi rapporterna om övertid och sjukfrånvaro. Det är personalen som är vår verksamhet. Har vi inte goda villkor, får vi ingen personal. Den socialdemokratiska synen är att om vi ger personalen bästa förutsättning kommer verksamheten fungera väl.

Andra frågor är scheman, ob-ersättning och att förbättra förutsättningarna så att personalen orkar arbeta heltid.

Vad ställer du för diagnos på vården?

– Regionens sjukvård lider av en massa bristsjukdomar. Det är brist på personal, kompetens, upplärning, vårdplatser, bemannade operationssalar. Det är brist på förståelse att personalen inte är gröna gubbar som går att flytta runt hur som helst.

Vilken medicinsk behandling skulle du vilja ordinera politiken?

– Politiken behöver en antibiotikakur. Den ska bota tänket att lösa något snabbt och fel. Sedan behövs kortison för en extra boost med politiskt mod, för dem som sitter på två stolar, både kommunalt och regionalt. Gör det som är rätt och inte lätt, även om det blir negativt för den egna kommunen.

– Sedan behövs ett långvarigt rehabprogram. Det gäller att hålla i och hålla ut. Det tar tid att vända ett stort skepp. Vi måste vänta in resultaten utan att skruva på något hela tiden.

Om du var enväldig chef över vården med obegränsade resurser – vad skulle du göra?

– Med obegränsade resurser behöver jag inte göra någonting.  Professionen och verksamheten vet själva vad de ska göra. Jag behöver bara ge positiv feedback. Och kanske förhindra resursslöseri, så det inte går helt bananas.

Palme politisk förebild

Namn: Lene Lorentzen

Ålder: 50 år

Parti: Socialdemokraterna

Yrke/erfarenhet: Operationssjuksköterska, fackligt förtroendevald, satt sex år i Vårdförbundets styrelse i Västra Götaland.

Arbetsplats: Arbetar 100 procent fackligt i Vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus.

Kandiderar till: Kommunfullmäktige i Skövde kommun. Står på 4:e plats på Socialdemokraternas lista. Regionfullmäktige i Västra Götaland, står på 24:e plats på Skaraborgslistan.

Politisk erfarenhet: Ersättare i vård- och omsorgsnämnden i Skövde kommun sedan 2019.

Politisk förebild: Olof Palme. Jag upplever att han sa det han menade. Vi blir valda med förtroende säga vad vi tycker. Vi har skyldighet vara raka och ärliga och använda vårt huvud.

Vilka styr lokalt: Allians för Skövde är styrande minoritet. Den består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida