Forskning

Så kan ny avancerad roll för sjuksköterskor bli en del av äldrevården

Så kan ny avancerad roll för sjuksköterskor bli en del av äldrevården
Birgitta Ljungbeck är mas i Hässleholm och doktorerar med inriktning på den nya rollen i kommunal primärvård. Bild: Privat

Birgitta Ljungbeck var nyfiken på rollen som avancerad specialistsjuksköterska. Kurs efter kurs senare på högskolan kunde hon axla rollen i en lättversion. Nu visar hennes avhandling vad som behövs för att förverkliga rollen inom den nära vården.

Många länder ligger före Sverige med att införa en ny roll – avancerad specialistsjuksköterska, nurse practitioner, nivån över svenska specialistsjuksköterskor. Sjuksköterskor med kompetens att göra självständiga bedömningar både av patientens omvårdnadsbehov och medicinska tillstånd.

Birgitta Ljungbeck är medicinskt ansvarig sjuksköterska, mas, i Hässleholms kommun och forskare. I maj disputerar hon vid Malmö universitet med studier om hur rollen som avancerad specialistsjuksköterska inom kommunal primärvård ska kunna utvecklas i Sverige.

– Jag hoppas att studierna bidrar till en ökad förståelse av rollen, en skyddad yrkestitel och till beslut så att vi kan bygga upp en adekvat utbildning med ett nationellt ramverk, säger hon. 

Utvecklade ”lightversion”

Allt började med att hon själv, som specialistsjuksköterska inom vård av äldre, såg ett behov av rollen i den kommunala primärvården och själv ville prova. Eftersom det ännu inte finns en reglerad utbildning i Sverige utvecklade hon en ”lightversion”. Hon läste en masterexamen i vårdvetenskap, inkluderade fristående kurser i klinisk bedömning och inledde ett tätt samarbete med en läkare.

I dag finns framför allt en utbildning i Sverige. Den ges vid Linköpings universitet och är inriktad på kirurgisk sjukvård.

Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, rekommenderar att utbildningarna är på akademisk masternivå. Birgitta Ljungbeck undersökte i sin första studie vilket fokus internationella utbildningarna har.

– Utbildningarna leder fram till två huvuduppgifter för den avancerade specialistsjuksköterskan. Den ena är att nå en hög kompetens för att självständigt kunna handlägga patienter, utföra kliniska bedömningar och arbeta förebyggande. Den andra är att kunna vara ledaren i vårdteamet och där utgöra en trygghet.

Hon passar på att tillägga:

– Det handlar inte om att utbilda sjuksköterskor till mini-läkare, utan till en sjuksköterskeroll med extra hög kompetens, som bygger på vår professions forskning och teorier.

Möjligheter och utmaningar

Följande studier inriktades på hur rollen kan införas i svensk kommunal äldrevård. Svenska ledare för organisationer med starkt intresse för eller emot rollen intervjuades i enkäter. Några var Vårdförbundet, Svensk sjuksköterskeförening, Läkarförbundet och Nationella vårdkompetensrådet, universitet och Socialstyrelsen.

– De såg möjligheter att öka vårdkvalitet, patientsäkerhet, tillgänglighet och kontinuitet. Den nya rollen ger en mer personcentrerad vård på ett kostnadseffektivt sätt. Sjuksköterskorna kan vara mentorer i teamet och ledande i vårdutvecklingen. Samtidigt införs en ny karriärväg för sjuksköterskor.

Utmaningarna för att nå dit var att fastställa vilken förkunskap sjuksköterskorna behövde, hur utbildningen skulle läggas upp, vilket mandat rollen skulle få och hur den ska införas.

Klargöra rollen behövs

Nästa studie beskriver vilket förberedande arbete behövs. Resultatet visar att först och främst behöver man klargöra varför rollen behövs i kommunerna.

– De här sjuksköterskorna kan, inom vårdreformen mot god och nära vård, vara en brygga mellan omvårdnad och medicin och fånga den holistiska helhetssynen på patienterna. 

Grupperna ansåg också att ett nationellt ramverk var avgörande. Det behovet kom också fram i hennes intervjustudie med 15 avancerade svenska specialistsjuksköterskor, de flesta i kirurgisk vård, men några även inom primärvården i Skövde och Övertorneå.

– Det var spännande att höra om deras erfarenheter. För att få acceptans behövde de ha hög kompetens och samtidigt en stor dos av ödmjukhet. Det var nödvändigt att verksamhetschefer och läkare aktivt deltog i implementeringen av rollen.

Sjuksköterskorna berättade att de i början känt sig ensamma i en ny roll mitt emellan sjuksköterskegruppen och läkarna.

– När de fick lite erfarenhet blev de bekväma och samarbetade med alla. Men just för att det saknas en nationell reglering och skyddad yrkestitel blev de beroende av läkarna.

Avhandling om ny roll i kommunal vård

  • En litteraturstudie om innehållet i utbildningar till rollen internationellt.
  • Enkätintervjuer med ledande intressenter på nationell nivå.
  • Fokusgruppstudie till samma grupp om behov inför att införa rollen.
  • Intervjustudie med 15 svenska avancerade specialistsjuksköterskor.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida