samers hälsa

Så lär du dig mer om din samiska patient

Så lär du dig mer om din samiska patient
Kunskapsnätverket för samisk hälsa har skapat en utbildning som ska öka kunskapen om samer i vården.

En ny webbutbildning för vårdpersonal ska förbättra kulturkompetensen och bemötandet av samer i vården.

— Vården, ja hela samhället, behöver mer kunskap om samer och att Sveriges enda urbefolkning har särskilda rättigheter som urfolk, säger Sofia Kling, huvudkoordinator i Kunskapsnätverket för samisk hälsa.

Hon beskriver samer som en osynlig minoritet i vården. För det första vårdpersonal behöver lära sig är att man behöver öka sin kulturkompetens gällande samer. Det andra är grundläggande kunskap om samisk kultur och historia.

Nu finns en webbutbildning som handlar om just detta och vad vårdpersonal bör tänka på i mötet med en samisk patient. Du lär dig hälsa på samiska (bures = nordsamiska, buaregh = sydsamiska). I filmer och text beskrivs vårdmötet ur ett samiskt perspektiv, hur historia, kultur och upplevelser av utsatthet påverkar.

— Målsättningen är att mer kunskap ska leda till vård på lika villkor för Sveriges samiska befolkning, säger Sofia Kling.

Stockholm, som blev samiskt förvaltningsområde 2019, har också börjat arbeta på en e-utbildning för vården, med fokus på samer i storstan. Den blir klar i början av nästa år.    

Kunskapsnätverket för samisk hälsa har funnits sedan 2017. Förutom regionerna Jämtland-Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten och Dalarna ingår Sametinget och flera samiska organisationer.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida