Sjuksköterska i England lycklig efter en veckas vaccinerande

Veronica Markkulas vårdcentral var en av de första att börja vaccinera. Hon berättar hur de klarat att hantera, blanda och ge de 950 doserna på en vecka. ”Det är mycket pillrigare att blanda än andra vacciner”, säger hon.
EU-kommissionen har nu godkänt vaccinet från Pfizer Biontech och i Sverige ska vaccineringen börja på äldreboendena den 27 december, enligt regeringen. Första sändningen är 9750 doser, som fördelas mellan regionerna. Strax efter årsskiftet väntas Modernas vaccin godkännas och senare Astra Zenecas.
Storbritannien godkände det första vaccinet tidigare än EU och började vaccinera andra veckan i december. På vårdcentralen där Veronica Markkula arbetar i Leeds fick de en vecka på sig att planera hur de snabbt skulle kunna ge de knappt tusen doserna de fick.
Det första vaccinet är mycket ömtåligt, och behöver förvaras i 70 minusgrader. Det gjorde att när väl vårdcentralen fått vaccinet levererat var det bråttom att börja behandla.
— Det är så betydelsefullt att varje dos tas tillvara och inget får blir förstört. Vaccinet klarar bara några dagar i våra kylskåp, säger Veronica Markkula.
Storbritannien har samma prioriteringsordning som Sverige, så meningen var att personer som bodde på äldreboende eller hemma med vård eller hemtjänst skulle vara först. Men det har vårdcentralerna i England inte kunnat genomföra då vaccinet riskerade att bli förstört av transporter och tidsåtgång. Läkemedelsföretaget rekommenderar inga fler transporter efter att vaccinet kommit ut i primärvården.
— Vi fick vända på det och ta emot de över 80 år som kunde ta sig till vårdcentralen. Jag är nyfiken på hur Sverige ska klara det praktiska.
Veronica Markkula vill gärna dela med sig till svenska sjuksköterskekolleger och berättar detaljerat om hanteringen av vaccinet.
Spikarna på coronaviruset
Det första Pfizervaccinet har en genetisk verkningsmekanism. Det innehåller små mRNA-bitar som i cellens egen proteinfabrik kodar för covidvirusets spikeprotein. Själva substansen befinner sig i ampuller med nanolipider, små, små droppar av fett.
— Det är mycket instabilt, och därav frysförvaringen. Väl här klarade det fyra dagar i kylskåpet, för att tillverkaren skulle kunna garantera skydd för den som fick det. Vi behövde hela tiden förhålla oss till tidspressen och att det är så ömtåligt.
Rent praktiskt fick vårdcentralen en låda med vaccin levererad med frysbil. I lådan fanns 975 doser med 195 ampuller med 5 doser i varje. Tre procent av doserna blev förstörda under hanteringen på vårdcentralen, så 950 personer fick sin första dos vaccin till slut.
Alla arbetade sida vid sida
Vårdcentralen stängde ned nästan all annan verksamhet och alla jobbade tillsammans med vaccinationen. Administratörerna mötte upp patienterna och tog in uppgifter om hälsotillstånd och allergier, sjuksköterskorna blandade vaccinet och läkarna gav patienterna sprutan.
— Det har varit den roligaste veckan i år. Vi har satsat allt. Innan var jag trött och utschasad efter pandemiåret, men nu känner jag mig upplyft – tänk att vi får vara med om det här. Sedan var det så fint att jobba sida vid sida igen, det har vi inte fått sedan i mars.
Snabbt upptäckte sjuksköterskorna att blandandet var svårare än de trott, framför allt tålamodsprövande.
— Det är en process med två steg, om något går fel får man kasta hela ampullen, fem doser. Personal från andra vårdcentraler kom för att lära sig och öva, så vi började spara gamla ampuller att träna på.
Så blandar de vaccinet
Veronica Markkula beskriver här hur blandningen gått till i Storbritannien:
- Innehållet i ampullerna blir en mjölkvit vätska då det tinat. Varje ampull innehåller 0,2 ml aktiv beståndsdel. Den ska blandas inom två timmar efter den tas fram ur kylskåpet.
- Det får inte skakas alls. I Leeds bar sjuksköterskorna ampuller med vaccin i en burk med bubbelplast när de gick i trappor.
- Ampullens innehåll blandas med 1,8 ml natriumklorid försiktigt. Från den sprutan dras sedan fem mindre sprutor upp med 0, 3 ml vaccin i varje. I leveransen finns små, smala sprutor med, liknande insulinsprutor.
- Uppdragningen måste ske långsamt och tålmodigt, för det är inte tillåtet att ”snärta” bort luftbubblor.
- Sprutan håller sedan i sex timmar.
- Noggrann dokumentation. I Leeds dubbelsignerar sjuksköterskorna när de tar ut läkemedlet ur kylskåpet.
Det är för att många sjuksköterskor vill veta mer om arbetet med vaccinet hon förklarar noga. Men samtidigt vill hon inte att någon ska uppfatta det som alltför svårt.
— Det finns mycket vi gör som är svårare. Men det är viktigt att hitta sin struktur och hålla sig till den, även om man till exempel blir avbruten. Det är lite pilligt och man behöver vara noggrann.
Diskussion om ”vaccinatörer”
I Leeds hann vårdcentralen börja vaccinera innan riktlinjerna var klara. De brittiska riktlinjerna kallas Patient Group Directives. I dessa framkommer kompetenskraven på de som ordinerar, blandar och ger vaccinet. Enligt riktlinjerna kan en sjuksköterska både ordinera läkemedlet och ge det, och ska då själv ha blandat det.
Samtidigt diskuteras i Storbritannien och lokalt på vårdcentralen i Leeds hur andra yrkesgrupper ska kunna assistera sjuksköterskorna, och ge patienter sprutan. De ska kallas vaccinatörer och behöver inte vara sjukvårdsutbildade sedan tidigare.
— Vi hoppas kunna anställa nio läkarstudenter. Vi ska ju vaccinera 60 000 personer över 50 år fram tills juni, så vi behöver fler händer. Studenterna är väl insatta.
Vänta en kvart efteråt
För att kunna utnyttja den första sändningen vaccin fullt ut vaccinerades även vårdpersonal från äldreboenden, vårdcentraler och sjukhus.
Varje patient fick sitta ned och vänta på vårdcentralen i en kvart för observation efter sprutan.
— Tre personer av 950 blev lite svajiga och snurriga och resten verkade må bra. Jag själv fick lite ont i armen bara.
De arbetar i munskydd, visir, handskar och förkläde. I hennes personalgrupp var de länge sedan de ens pratade på nära håll med varandra utan munskydd.
— Det har varit ett hemskt år och på gränsen till att man känt att man inte orkar längre. Men det har varit så roligt att vaccinera. Jag jobbar med patienter med kol, astma, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Äntligen har vi något som kan skydda dem, det är fantastiskt att få vara med och göra skillnad.