Läsarkrönika   |  Maria Cronholm, sjuksköterska 29 november

Maria Cronholm: Ska vi bygga svensk akutsjukvård på att vi måste ha tur?

Ska vi bygga svensk akutsjukvård på att vi måste ha tur?
Detta är en krönika. Skribenten står själv för åsikter i texten.

På grund av personalbrist flyttas sjuksköterskor runt som spelpjäser. Kvittot på hur det fungerar får personalen varje dag men inte allmänheten. Om de visste hur det såg ut hade ett uppror skett. Det skriver sjuksköterskan Maria Cronholm i en krönika.

I somras pågick en blockad och en strejk för att få SKR att förbättra de gamla förhållanden som dagens sjuksköterskor fortfarande lever med.  Spännande, eller snarare oroväckande, är det att bevittna den väldigt lilla förändring som skett de senaste hundra åren.

Vi har inte längre, som på 1920-talet, sjuksköterskebostäder med mat och logi, resten är tämligen oförändrat. Men nu har vi i vården tagit bort kudden från munnen. Nu skriker vi på hjälp rakt ut och lyfter händerna ur fickorna där de så länge varit knutna. Hjälp oss, vården rasar!

I dag år 2024 bedriver Sahlgrenska stolt högteknologisk vård. Alla de ”science fiction”-operationer vi kan genomföra är enastående. Men kan vi leva på det?  I så fall får vi helt och hållet digitalisera vården med endast skärmar, robotar och AI. Kanske är det dit vi är på väg eller kan det finnas ett värde i mötet med en människa när man söker vård?

På grund av personalbrist flyttas sjuksköterskor runt över barnsjukhuset som spelpjäser i ett spel vi inte är med och spelar men som staben roar sig med uppe på ”övervåningen” som de själva väljer att kalla den.

Kvittot på hur det fungerar får personalen varje dag men inte allmänheten. Om de visste hur det såg ut hade ett uppror skett. En kollega sa lite utmattat “tänk att människor har en sådan tilltro till oss”. En olustig känsla gav sig tillkänna när jag svarade att det handlar om att de inte känner till våra brister. De tror att vi kan.

Om jag skulle meddela den familj som fått vänta alldeles för länge att läkaren egentligen inte är färdigutbildad och fått uppgifter lagda på sig som hen inte behärskar och att barnet här blir ett slags test för att se om det blir bra ändå, tror jag inte tilliten varit så hög längre.

När läkaren i ett annat fall säger att på det här sjukhuset är det inte “learning by doing”, utan ”learning by guessing” kan ni förstå hur illa det är. Själv åker jag till ett annat sjukhus om mina barn får vissa typer av åkommor som kräver vård.

Jag vill att allmänheten ska få veta för att få ”övervåningen” att agera. En förälder valde att anmäla oss till IVO under sitt besök på barnsjukhuset. Jag tackar honom. Jag vet att han inte klagar på oss personal utan på hur vården ser ut.

”Övervåningen” lyssnar inte på personalen så min tacksamhet går till den föräldern. För när allmänheten säger ifrån och Sahlgrenskas rykte riskeras då vaknar ”övervåningen”.

Vi går hem från jobbet och tänker: det var tur att inget hände, då hade det inte gått bra.

Vi går hem från jobbet och tänker: det var tur att inget hände, då hade det inte gått bra.  Ska vi bygga svensk akutsjukvård på att vi måste ha tur när vi inte är bemannade vare sig med tillräckligt antal personal eller med rätt kompetens?

Förra året jobbade de fackligt anslutna sjuksköterskorna tre miljoner övertidstimmar. En stor procent jobbar deltid för att de inte orkar heltid. Många väljer att kliva av yrket efter bara några år på grund av att de inte orkar.

Det sägs att det råder sjuksköterskebrist i landet och inget har väl varit mer fel. Sjuksköterskor finns det gott om men cirka 13 000 stycken har valt att lämna vården. De sjuksköterskor som vill jobba inom yrket med usla arbetsförhållanden, låga löner och sjuk stress, dem är det mer ont om.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida