Strokesjuksköterskan tog priset

Strokesjuksköterskan tog priset
Mare Teinlum-Kruse (med brandgult omslagspapper) gläds över priset tillsammans med Folksams representant Benny Granberg, kollegerna Barbro Petersson och Christina Jensen samt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro: Foto: Lars Nyman

Nu är det avgjort. Årets Vårdförbundspris går till Mare Teinlum-Kruse, som sätter strokepatienternas och anhörigas trygghet högt.

Årets tema är teamarbete. På Hotel Anglais i Stockholm har fyra kandidater med kolleger från hela landet väntat med spänning på resultatet: Vem skulle ta hem Vårdförbundetspriset 2014?

Det blev strokesjuksköterskan Mare Teinlum-Kruse vid strokenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som under stort jubel fick ta emot årets förstapris på 250 000 kronor.

De tre övriga kanditaterna till Vårdförbundspriset – Monica Magnusson från Linköping, Agneta Westring från Göteborg och Birger Stamer från Malmö – fick även de glädja sig åt var sin prissumma på 83 500 kronor.

Glad förstavinnare

Mare Teinlum-Kruse är väldigt glad.

– Det känns stort, fantastiskt och overkligt.

Vad gör du annorlunda?

– Jag ville höja kvaliteten på utskrivningarna, patienterna ska våga gå hem och känna sig trygga med att jag kommer hem till dem nästa dag och hör efter om planen håller, att det går som vi trodde och ville.

Frågorna väntar

När hon kommer till patienten och dennes närmaste väntar också frågorna. Kan det hända igen? Hon kan förstås inte ge några garantier, men kan ändå ge trygghet, förklara att patienten har en optimal behandling med bra läkemedel. Efter att ha varit teamledare och arbetat med strokepatienter i 20 år har hon en gedigen kunskap.

– Jag tror på att jobba i team. På det sättet vävs kunskapen, den egna och andras, samman och det blir en enad kunskap. Tilliten i teamet är viktig.

Vårdförbundspriset…

… delas ut i samarbete med Folksam till en eller flera medlemmar i Vårdförbundet som på ett betydande sätt bidragit inom sitt yrke och därigenom förbättrat den svenska sjukvården.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida