Student

Studenter oroliga för praktik i äldrevården

Studenter oroliga för praktik i äldrevården
Många studenter oroar sig för att göra praktik bland sköra äldre under pandemin. Arkivbild: Gettyimages

Sjuksköterskestudenten Linn Wale hade tre dagar mellan praktiken på en medicinavdelning och sin nuvarande placering i äldrevården. Hon bor i korridor, måste åka kollektivt. ”Det känns väldigt otryggt”, säger hon.

Linn Wale läser sista terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Lunds universitet. Här i Skåne ökar smittspridningen stort, som på många andra håll i landet. Samtidigt ska Linn Wale och hennes kursare plocka hem de sista poängen som krävs för att ta examen i februari.

Linn Wale
Linn Wale läser till sjuksköterska vid Lunds universitet och tar examen i februari. Foto: Privat

Här ingår bland annat tre veckors verksamhetsförlagd utbildning, vfu, inom äldreomsorgen.

Ifrågasätter upplägget

I måndags morse infann sig Linn Wale på ett äldreboende i skånska Svedala för att vårda gamla och sköra, den största riskgruppen. Bara tre dagar efter att hon avslutat sin tidigare vfu-placeringen på en medicinavdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund, full med patienter, personal och andra studenter.

När hon gjort sina 96 timmar inom hemsjukvården i Svedala kommer en ny student dit. Och så rullar det på. Ett upplägg som Linn Wale och hennes kursare tycker passar väldigt dåligt under en pandemi.

Oro och motstridigheter

– Vi pratar så mycket under vår treåriga utbildning om etik och moral och att sätta patientsäkerheten först. Jag tycker inte att den medicinska fakulteten på Lunds universitet lever upp till det nu, säger hon.

Linn Wale har i samråd med andra studenter som upplever situationen likadant hört av sig till ansvariga på universitetet och berättat om sin oro. Men fått som svar att praktiken inom äldrevården ska ske som planerat. Att det är ett obligatoriskt moment som krävs för att sjuksköterskestudenterna ska kunna ta sin examen.

Med tanke på rådande omständigheter borde detta gå att lösa på något annat sätt, anser Linn Wale. Exempelvis genom någon form av kompletteringsuppgifter. Hon tycker skolan är oflexibel och frångår vad de själva lär ut.

Korridor och kollektivtrafik

Nu åker hon till praktiken med en gnagande oro i magen. Den hänger också ihop med att hon bor i korridor med 18 andra personer, som hon har svårt att hålla avstånd till precis hela tiden eftersom alla delar kök. Dessutom måste hon åka kollektivt en timma enkel resa för att kunna ta sig till Svedala från Lund.

– Jag tycker det känns väldigt otryggt att skickas ut till riskgruppen just nu. Det här är inte patientsäkert, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida